Sivut

maanantai 6. marraskuuta 2017

Sohvaperunan onnellisuuspilleri

Luin eilen aivan mainion kirjan - Anders Hansenin uutuuden Aivovoimaa. Näin vahvistat aivojasi liikunnalla. Tämän kirjan luettuaan ei yksinkertaisesti uskalla enää jäädä sohvalle makaamaan  telkkaria tuijottamaan.

Hansenin mukaan liikunta ei pelkästään kohota kuntoa vaan se myös vahvistaa aivojamme. Liikunta tekee olon iloisemmaksi, stressi ja ahdistuneisuus vähenevät, luovuus ja keskittyminen lisääntyvät. Liikkumattomuus vaikuttaa päinvastoin. Ahdistus ja alakuloisuus lisääntyvät, tarkkaavaisuus vähenee.

Hansen väittää, että monien nyky-yhteiskunnassa yleisten psyykkisten ongelmien taustasyy on liian vähäinen fyysinen aktiivisuus.

Tutkijat uskoivat ennen, että uusia aivosoluja muodostuu vain lapsilla. Nyt tiedetään, että uusia aivosoluja muodostuu myös aikuisilla - läpi elämän.

BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) on aivojen valmistama proteiini, joka osallistuu moniin eri toimintoihin. Niitä ovat mm. aivosolujen muodostuminen sekä muisti ja vointi. Ihminen voi nostaa omaa BDNF-tasoaan liikunnalla!

Liikunta on meidän kaikkien sohvaperunoiden onnellisuuspilleri. Juoksu, kävely, uinti tai pyöräily - kaikki nämä ovat hyväksi!

Lähde: Ander Hansen: Aivovoimaa. Näin voimistat aivojasi liikunnalla. Atena, 2017.

2 kommenttia:

  1. Liikunnan osuus omaan hyvinvointiin on kyllä tiedostettu myös aivotasolla. Liikuntaa pitäisi nykyisin olla erittäin paljon. Liikun tunnin päivässä koirien taluttamana kolme kertaa. Aamulla kuudelta, päivällä kolmelta ja illalla kahdeksalta. Lisäksi käyn viikottain pilateksessa venyttämässä fascia kalvopäällystä, mikä peittää kehomme. Siitäkin pitää huolehtia, koska se edistää liikkuvuutta ja estää kipuja. Oma liikkumismääräni ei kuitenkaan riitä vaan vielä pitäisi käydä salilla vahvistamassa lihaksia, etenkin reisilihaksia että polvet kestävät vielä parikymmentä vuotta. Emmehän me polvillamme kävele vaan lihasten avulla. Eikä sekään riitä. Hengityselimille pitää saada lisää hapenottokykyä. Kaikki hengästyttävät liikuntamuodot auttavat siihen. Täytyy todeta, että eläkkeellä pitääkin olla, että ehtisi kaiken sen liikunnan mikä pitää terveenä loppuelämän.
    Näillä mietteillä, Marjut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh-huh...toden totta, ei tuota määrää liikuntaa ehdi tehdä, jos on vielä työelämässä. Onneksi olkoon, olet jo oikealla polulla! Kateeksi käy. Minulta onnistuu hyötyliikunta mutta muu liikunta on vielä "hakusessa".

      Poista