Sivut

torstai 30. marraskuuta 2017

Tunnetko nosebon?

Osallistuin eilen Huoli herkistää, pelko myy -tiedeviestinnän kongressiin. Sen järjestivät Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Suomen tiedetoimittajain liitto Helsingin yliopiston uudessa Tiedekulmassa.

Kongressissa pohdittiin sitä, kuka ja miten viestinsä saa läpi mediassa. Alustuksissa puhuttiin muun muassa siitä, onko kokemus-
asiantuntijoilla sijaa viestinnässä. Esiin nostettiin myös kysymys, miksi viranomaiset näyttävät nukkuvan, vaikka sosiaalisessa mediassa jyllää kansanterveydellisestikin vaarallisia valheita kuten esimerkiksi hopeavesi.

Plasebo vai nosebo?

Kati Juva esitteli omassa alustuksessaan toiminnallisia oireita sekä plasebon (lumelääke) ja nosebon (pahennevaikutus) roolia lääketieteellisissä kokeissa ja hoidoissa. Tutkimuksissa on havaittu, että lumehoito synnyttää aivoissa todellisia muutoksia. Nosebo-ilmiössä puolestaan kielteiset odotukset tuottavat haitallisia vaikutuksia. Potilas, joka on saanut lumelääkettä, voi uskoa kärsivänsä tämän lääkkeen sivuvaikutuksista. Juvan mukaan nämä vaikutukset johtuvat peloista, eivät itse lääkkeestä.

Tietokirja.fi -tapahtuma

Viime elokuussa meitä tietoa etsiviä hemmoteltiin myös toisella mielenkiintoisella tilaisuudella. Silloin järjestettiin kaksipäiväinen tietokirjafestivaali Tieteiden talolla Helsingissä. Sen järjestivät Suomen tietokirjailijat ry yhteistyössä kahdeksan muun organisaation kanssa.

Sekä tiedeviestinnän kongressi että tietokirjafestivaali ovat ehdottomasti käymisen arvoisia tapahtumia. Lämmin kiitos kaikille järjestäjille ja esiintyjille! Aivan mahtavaa! Tiedekulma sopii hyvin tällaisten tilaisuuksien pitopaikaksi.

Kysymys

Uskotko sinä plasebon tai nosebon voivan vaikuttaa potilaaseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti