Sivut

tiistai 12. joulukuuta 2017

Tyydymmekö tällaiseen palveluun?

Verenpaineeni kohosi eilen taas korkeuksiin. Kerron teille tässä lyhyesti kolmesta asiakaspalvelusta.

Instrumentarium

Silmälääkäri määräsi minulle lukulasit uusilla vahvuuksilla. Päätin, että laitatan uudet linssit vanhoihin pokiin. Nämä kehykset ovat käyttämättömät, sillä jostain syystä niihin muutama vuosi sitten laitetut linssit eivät sopineetkaan minulle. Asuin silloin ulkomailla, joten en voinut tulla Suomeen vaihdattamaan linssejä. Uudet lasit jäivät käyttämättä, ja minä sinnittelin vanhoilla laseilla.

Nyt, kun halusin vaihdattaa näihin kehyksiin uudet linssit, myyjä Instrumentariumin liikkeessä Helsingissä antoi minulle allekirjoitettavaksi lomakkeen, jonka mukaan otan itse vastuun kehysten mahdollisesta rikkoutumisesta linssienvaihdon yhteydessä.

Ilmoitin, että en tuollaista paperia allekirjoita. Mielestäni linssien tekijällä pitää olla sen verran ammattitaitoa, että homma onnistuu ilman, että asiakas joutuu kantamaan tästä riskin. Yrittäjät voivat ottaa vastuuvakuutuksen vahinkojen varalta.

Kun sanoin ostavani siinä tapauksessa lasit muualta, perääntyi Instrumentariumin myyjä, ja otti työn vastaan ilman minun allekirjoitustani. Lupasin mahdollisessa vahinkotapauksessa tyytyä vastaavanlaisiin pokiin enkä vaatisi samanlaisia pokia tilalle.

Kaiken kaikkiaan koko juttu on minusta ihan uskomaton. Miltä teistä tuntuisi, jos esimerkiksi hammaslääkäri antaisi allekirjoitettavaksi paperin, jossa ilmoitatte suostuvanne maksamaan itse vahingot, jos jotain tapahtuu, kun hammaslääkäri vaihtaa uuden paikan hampaaseenne? Tai jos viette auton renkaanvaihtoon, ja taas vaadittaisiin teitä ottamaan vastuu siitä, jos vaikka auto naarmuuntuisi renkaanvaihdon yhteydessä?

Ei kai nyt mitä tahansa riskiä voida siirtää asiakkaalle?

Osuuspankki

Osuuspankki kertoo nettisivuillaan arvoikseen mm. ihmisläheisyyden ja kertoo "kehittävänsä paveluja ja tuotteita asiakkaiden tarpeiden mukaisesti". Todellisuus arjessa on kuitenkin ihan toista.

Jouduin itse jonottamaan Etelä-Karjalan osuuspankissa pari tuntia muutama vuosi sitten, sillä asiakaspalvelijoita oli aivan liian vähän suhteessa asiakasmäärään. Olin asiasta niin raivoissani, että soitin yksityisasiakkaista vastaavalle johtajalle ja annoin konkreettista palautetta asiakkaiden kyykyttämisestä.

Vanha äitini yritti käydä eilen nostamassa rahaa kyseisestä pankista. Maanantai on ainoa päivä viikossa, jolloin rahaa voi pankista nostaa. Sama asiakkaiden kyykytys näyttää jatkuvan edelleen. Jonossa oli yli 40 ihmistä ja asiakaspalvelussa vain yksi henkilö. Odotettuaan toista tuntia äiti lähti pois ilman rahoja.

Hyvä Osuuspankki: Ihanko oikeasti olette sitä mieltä, että toimitte arvojenne mukaisesti? 

Jälkisanat 16.12.2017:
Pahoittelen, että kirjoitin hieman epäselvästi. Maanantai on ainoa päivä, jolloin rahaa voi nostaa myös iltapäivällä ilman ajanvarausta kyseisestä pankista. Turvallisuussyistä sisareni vie äitimme aina pankkiin. Systeri on opettaja, joten hän on töissä aamusta pitkälle iltapäivään. Asiointi aamupäivällä tai lyhyellä ruokatunnilla ei siis onnistu.

En tiedä, kuinka nopeasti ajanvarauksen nykyään saisi. Aikoinaan, kun itse yritin varata aikaa, olisin saanut sen parin viikon päästä. Se ei minulle sopinut, koska tiesin olevani silloin jo 1000 kilometrin päässä Lrannasta. Ja muutenkin....miksi tehdä rahannostosta näin byrokraattista? Sehän vaatii yhteydenoton, ajanvarauksen ja pankkiin tulemisen. Kyllä omia rahoja pitää saada pankista helposti silloin, kun tarve on, eikä silloin, kun pankille sopii. Eikö?

Nordea

Lappeenrannan Nordea on puolestaan lopettanut kokonaan mahdollisuuden nostaa rahaa pankin konttorista. Lähin nostopiste on Kouvolassa, noin 90 kilometriä Lappeenrannasta.

Tällä päätöksellä pankki säästää ainakin siivouskuluissa. Eiväthän asiakkaat kanna hiekkaa jaloissaan pankkikonttoriin, kun sieltä ei edes saa mitään palvelua!

Hyvä Nordea: Tämäkö on teidän käsityksenne modernista asiakaspalvelusta?


Tämä osa tekstiä on lisätty myöhemmin, 16.12.2017:

Kiitos paljon kaikille teille, jotka lähetitte minulle omia pankkikokemuksianne sähköpostitse. Monet monivuotiset asiakkaat kertoivat "äänestäneensä jaloillaan" ja vaihtaneensa pankkia huonon asiakaspalvelun takia.

Aloin muistella omia pankkikokemuksiani aikuisiältä. Ennen kuin rahaa sai seinästä ja asioita pystyi hoitamaan nettipankissa, jouduimme me kaikki asioimaan pankkikonttoreissa. Niissä oli yleensä aina jonot ainakin palkkapäivinä ja niinä päivinä, jolloin ihmisillä oli tavallista enemmän maksettavia laskuja kuten kuukauden alussa, puolivälissä ja lopussa.

Yksi syy jonoihin oli varmasti se, että pankit avasivat ovensa vasta sen jälkeen, kun ihmiset olivat jo menneet töihin, ja sulkivat ne niin aikaisin, että ei meinannut millään ehtiä pankkiin oman työpäivän päätyttyä. Ruokatuntikaan ei yleensä riittänyt jonottamiseen.

Asuntolainaakin piti lakki kourassa nöyrästi anoa pankinjohtajalta. Nythän niitä tuputetaan. Meiltä jäi ensimmäinen laina saamatta KOP:sta, vaikka olimme mieheni kanssa olleet kyseisen pankin asiakkaita vuosia, olimme valmistuneet korkeakoulusta, olimme hoitaneet kunnialla opintolainamme ja meillä molemmilla oli vakituinen työ. Meillä oli myös tilillämme lainaan vaadittava omarahoitusosuus, 30 000 markkaa.

Syy lainan epäämiseen oli se, että emme olleet vuosia säästäneet vähitellen omaa osuuttamme, vaan olimme saaneet summan kasaan vuodessa ulkomaankomennuksella! Sanoimme tilimme irti ja marssimme toiseen pankkiin, josta laina irtosi heti normaaleilla ehdoilla.

Vuosia myöhemmin avasin samaisessa KOP:n konttorissa uudelleen tilin, sillä konttori sijaitsi lähellä asuntoamme. Eipä aikaakaan, kun sieltä tuli kirje, jossa pyydettiin tulemaan allekirjoittamaan uusia sopimuksia heidän atk-järjestelmänsä muutosten takia. Homma piti hoitaa päiväsaikaan, mikä oli minulle erittäin hankalaa, koska työpaikkani ei ollut konttorin vieressä.

Kirjeen tyyli oli mielestäni ylimielinen. KOP olisi voinut lähettää paperit allekirjoitettavaksi palautuskuoressa tai luvata edes tarjota pullakahvit, mikäli tulen konttoriin auttamaan heitä järjestelmämuutoksessa. Päätin, että en mene. Jos he tarvitsevat apuani, tulkoot hakemaan tai korvatkoot minun vaivani.

Myös moni muu pankin asiakkaista oli päätynyt samaan ratkaisuun. Lopputulos oli, että pankki ei saanut kaikkia asiakkaita tulemaan konttoriinsa, vaan joutui tekemään jonkun sisäisen järjestelyn, jolla vanhat tilinumerot säilyivät asiakkailla. Se oli mielestäni ensimmäinen kerta, kun tavalliset ja kunnolliset ihmiset saivat tarpeekseen pankin kyykyttämisestä ja osoittivat aktiivisesti kansalaistottelemattomuutta.

Nettipankki on erinomainen juttu, mutta heti, jos tarvitsee jotain muuta, alkavat ongelmat. Puhelimitse hoidettavaan asiakaspalveluun joutuu jonottamaan ja viimein, kun saa virkailijan kiinni, ei tämä aina osaakaan vastata siihen minun kysymykseeni. Puhelinasiakaspalvelussa on usein nuoria, jotka eivät ikänsä takia ole vielä ehtineet kohdata kaikkia pankkiasiointiin liittyviä ongelmia.

Vuosien mittaan minulle on kertynyt pankeista paljon kokemusta, koska minulla on monia tilejä. Valitettavasti kokemukset ovat pääsääntöisesti keskiarvon huonommalla puolella. Ainoat pankit, jotka  ovat ainakin tähän asti hoitaneet hyvin asiakaspalvelunsa minun kohdallani, ovat olleet Nooa ja Ålandsbanken. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan asiakaspalvelusta syntynyt henkilökohtainen kokemus, jonka haluan tässä sanoa kiitokseksi hyvästä ja joustavasta palvelusta!



6 kommenttia:

  1. Ensin vähennettiin pankkokonttoreita, koska rahaa sai seinästä pankkiautomaatteista. Nyt on vähennetty pankkiautomaatteja ja sammalla vaikeutettu myös rahan nostaminen pankkikonttoreista. Pakotetaan ihmisiä käyttämään pankki- ja luottokortteja sekä hoitmaan rahasiansa nettipankissa. Mihin on palvelualttius hävinnyt pankkimaailmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Seuraavaksi syötämme itse ostoksemme kassajärjestelmiin, hoidamme puudutukset, kipsaamme jalkamme, opetamme lapsemme, hoidamme omien verojen perinnät, sakotamme oman auton ylinopeudesta, hylkäämme omat vakuutuskleimimme jne, jne...Digitalisaatio ei suinkaan vähennä töitä, vaan siirtää ne kaikki meille itsellemme tehtäväksi. Milloinka sitä silloin enää ehtii omia varsinaisia töitään tekemään?

      Poista
  2. Yksilöimättä eri pankkeja voin todeta, että tämä kehitys pankeissa ilman käteistä on tosiasia ja se leviää ennen pitkää kaikkiin rahalaitoksiin. Handelsbanken on Lappeenrannassa toiminut ilman käteistä koko olemassa olonsa ajan. Suuret pankit ovat kehityksessä pioneerin asemassa. On valitettavaa, että palvelun puute kohdistuu juuri iäkkäisiin asiakkaisiin. Mutta eikö hallitus tee samaa. Eläkeläiset vaativat eläkkeisiin indeksikorotuksia, joita eivät tule saamaan. Samaan aikaan kulutuskelpoisen kansanosan verotusta kevennetään, koska he käytännössä pyörittävät tätä yhteiskuntaa. Finanssiala ry:n tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen mainitsee haastattelussaan, että "Olemme pystyneet ennakoimaan millaista osaamista finanssialalla tulevaisuudessa tarvitaan. Nyt koko toimiala on murroksessa, joten osaamistarpeista ei ole selvää näkemystä".
    Seuraavana tipahtaa osa kirjanpitoyritysten peruskirjanpitäjistä, kun tekoäly korvaa heidän työpanoksensa. Lääkärit tekevät diagnoosia videon avulla jo nyt siellä, missä lääkärimatkat ovat pitkiä. Kehitys tapahtuu huomaamatta. Se on jo ovella emmekä me voi sitä valitettavasti pysäyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en vastusta kehitystä mutta vastustan sellaista "kehitystä", jossa meillä kuluttajilla teetätetään työ omilla laitteilla ja ohjelmilla ja joudumme siitä vielä itse maksamaan kuten tällä hetkellä esim. monissa pankkipalveluissa.

      Poista
  3. Kiitos palautteestasi Hopeasurffari.

    Olen erittäin pahoillani, että asiakaskokemus meillä Etelä-Karjalan Osuuspankissa ei ole ollut odotetun lainen. Uskomme arvoihimme ja pyrimme kaikessa toiminnassamme ottamaan huomioon vastuullisuuden, yhdessä menestymisen ja ihmisläheisyyden. Ja on totta, että tarkastelemme koko ajan toimintaamme 80.000 asiakkaamme tarpeiden mukaisesti. Erityisasemaan nousevat tietenkin yli 45.000 omistaja-asiakastamme.

    Kassa palveluistamme saa Lappeenrannan konttorilla käteistä rahaa maanataisin kello 9-16.30 sekä tiistaista perjantaihin kello 9-13. Muita palveluita tarjoamme aamusta iltaan ajanvarauksella arkipäivisin kello 8-20.

    Ikävä kyllä emme aina pysty reagoimaan kaikkiin äkillisiin muutoksiin, kuten henkilökunnan sairastumisiin niin, että tämä ei näkyisi asiakaspalvelussamme. Olen tästä pahoillani ja pyrimme tätäkin kehittämään entisestään.

    Rauhallista joulun aikaa sinulle ja kaikille lukijoillesi!

    Terveisin,
    Ilona Iiskonmäki
    Pankinjohtja, henkilöasiakaspalvelut
    OP Etelä-Karjala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Ilona, kiitän vastauksestasi. Valitettavasti sekä minulla että äidilläni on kokemus megapitkästä jonotuksesta pankissanne viimeisellä käyntikerralla. Itse en asu Lrannassa, joten käyn pankissanne hyvin harvoin.

      Soitin sinulle jo oman jonotukseni jälkeen antaakseni palautetta huonosta asiakaspalvelusta. Vakuuttelit silloinkin, että kyseessä oli harvinainen tapaus ja minulla huono tuuri, kun juuri silloin satuin pankkiin.

      Nyt on pakko sanoa, että äitini kokemuksen jälkeen en enää usko huonoon tuuriin tai sairaustapaukseen. Mielestäni teillä ei ole tarpeeksi väkeä asiakaspalvelussa.

      Poista