Sivut

torstai 28. joulukuuta 2017

Uudenvuodenlupaus

Nyt on taas se aika vuodesta, kun ihmiset alkavat miettiä elämäntaparemonttia. Tipaton tammikuu tai terveellinen tammikuu ovat jo perinteitä monille meistä.

Nenänvalkaisuviikot

Mieleeni muistui tänä aamuna puhelinsoitto 15 vuoden takaa. Soittaja oli systerini, joka ilmoitti, että me molemmat aloitamme nyt tipattoman tammikuun. Yritin vähän vastustella, sillä tiesin, että minulla oli edessä todella kiireiset ajat. Mitkään syyt eivät systerille kelvanneet, joten sovimme viettävämme nenänvalkaisuviikkoja koko tammikuun.

Kuun lopussa vertailimme tilastojamme. Systeri oli joutunut kieltäytymään kerran ja minä kokonaista 18 kertaa alkoholijuomista! Molemmat pysyimme yhteisessä sopimuksessamme, joten  viinit ja muut drinkit saivat juoda muut. Vähän kateellisena seurasin vierestä.

Ystävä- ja kollegapiirini ei suinkaan koostu Suomen suurimmista juopoista. Työskentelin siihen aikaan alalla, jossa jouluglögejä vietettiin vasta tammikuussa. Se selittää lukuisat kutsut pippaloihin.

Nyt eläkkeellä kutsut ovat harvenneet, joten terveellisten elintapojen vaaliminen onnistuu helpommin, jos niin haluaa.

Kitudieetit

Viinasta kieltäytymisen lisäksi monet ihmiset aloittavat myös laihduttamisen vuoden alussa. Tavoitteena siintää bikinikunto kesällä tai ainakin muutaman liikakilon karistaminen joulun jälkeen. Lehdet ovat pullollaan dieettiohjeita, vyötärönympärysmittoja, verensokerin vahtimista ja kaikenlaisia terveyttä vaanivia uhkakuvia.

Kokemuksesta tiedän, että kitudieetit eivät ole minua varten. Haluan kuitenkin päästä edes lähelle entisiä mittojani, joten liityin maksulliseen verkkoyhteisöön. Se lupaa pysyviä tuloksia eli katoavia kiloja.

Perästä kuuluu! Pysykää kanavalla!

Kysymys: Aiotko sinä tehdä uudenvuodenlupauksen?




4 kommenttia:

  1. En tee enää uudenvuodenlupauksia. Juon nykyisin sen verran harvoin, että joskus menee tipaton lokakuu tai tipaton maaliskuu. Haluan juoda silloin, kun on joku jonka kanssa juoda. Olen elänyt nyt yksikseen vuoden. Tässä kohtaa olisi ollut helppo retkahtaa. Juoda iloon, suruun, alakuloon tai ikävään. Jotenkin vain alkoholin käyttö on viimeisten kuuden vuoden aikan jäänyt väkisin vähemmälle, kun ei ole ollut työyhteisöä. Siellä "joutui" usein ryyppäämään ja humaltuikin aivan toisella tavalla kuin nykyisin, vaikka ilta saattoi alkaa sivistyneesti viiniä naukkaillen. Ilta päättyi kuitenkin lopulta jatkoille johonkin ravintolaan ja loppu onkin historiaa.
    Elämäntaparemontit ovat nykyisin kova sana. Dieetteihin ei usko enää kukaan vaan nyt täytyy ottaa kokonaisvaltainen ote omasta kehosta ja elämästä. Siinä pitäisi karista kilotkin samalla. Olen tätäkin kokeillut ja muutoksia joutuu tekemään onnistuakseen. Jos muutoksiin ei sitoudu, ei kilot mihinkään karise. Lompakko kyllä kevenee. Huomasin itselläni plussaa 5 kiloa vuoden aikana. Kilot saa pois, mutta sekin edellyttää tekoja. Oma reseptini on yksinkertainen: lisää liikuntaa, mutta älä rehki. Pistä kaiutin päälle ja lataa hyvää musiikkia. Siinä käy arkiliikunta siivoten. Pidennä myös lenkkejä koiranulkoilutuksessa. Toinen ohje: harkitse mitä syöt, pureskele 32 kertaa ja hidasta tahtia. Näin saat syötyä kylläisyyteen asti pienemmän annoksen. Usein vanha kotikonsti on parempi kuin pussillinen uusia.
    Hyvää alkavaa uutta vuotta 2018.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta haastat, itsestähän se on viime kädessä kiinni. Positiiviset muutokset eivät tule ilman, että sitoutuu muuttamaan totuttuja tapojaan. Mutku, mutku...olisi niin paljon helpompaa jatkaa entiseen tapaan. Liityin maksulliseen verkkoyhteisöön, jotta saisin edes jonkun lisäpotkun yritykseen. Saa nähdä, kuinka käy.

      Poista
    2. Toivon sinulle hyvää matkaa elämäntapojesi muutokseen. On helpompi aloittaa, kun on tukea. Otat aina uuden tehtävän vakavasti ja uskon, että pärjäät tässäkin haastavassa tehtävässä.

      Poista
  2. hei,
    uudenvuodenlupaukseni on sama kuin viime vuonna, eli en enää ahmi salmiakkia ja jatkan juoksuharrastusta. Juoksu on ainoa joka jotenkin pitää painonnousun kurisssa.
    Manta

    VastaaPoista