Sivut

perjantai 16. helmikuuta 2018

Onnea Eesti Vabariik!

Kauniita ruusuja kivalle naapurille!
CCO Creative Commons.
Perjantaina, 16. helmikuuta, alkoivat Baltian maiden juhlaviikot. Liettua täytti silloin 100 vuotta, Viro täyttää tällä viikolla. Latvian vuoro on marraskuussa. Sylillinen ruusuja teille kaikille. Olette ne ansainneet.

Suomalaisille läheisin näistä maista on varmaankin Viron tasavalta, Eesti Vabariik.

Sata vuotta sitten, 24.2.1918, Maapäivien valtuuttama pelastuskomitea julisti Viron itsenäiseksi. Tästä merkkitapahtumasta tulee kuluneeksi 100 vuotta viikolla 8.

Sydämelliset onnittelut

Sydämelliset onnittelut Eesti Vabariikille ja kaikille virolaisille juhlapäivän johdosta. Olette kulkeneet pitkän ja rankan tien itsenäisyyteenne. Nyt maanne on hieno ja hyvin kehittynyt eurooppalainen valtio. Olette EU:n ja Naton jäsen. Viro näyttää meille muille mallia muun muassa digitaalisten palvelujen kehittämisessä. My respect!

Kruunusta euroon

Olen seurannut Viron kehitystä työni ja henkilökohtaisen kiinnostukseni takia. Olin kesäkuussa 1992 Tartossa viron kielen kesäkurssilla. Mieleeni on jäänyt lähtemättömästi viimeinen ruplayö ennen kuin Viron kruunu otettiin viralliseksi maksuvälineeksi 20.6.1992. Kaikki kapakat olivat täynnä juhlivia ihmisiä, jotka tuhlasivat rupliaan. Niin myös minä. Samassa kapakassa minun ja kavereitteni kanssa oli myös Mart Sander ystävineen. Sander on Suomessakin hyvin tunnettu virolainen muusikko ja näyttelijä.  Meno oli hauskalla tavalla villiä - kaikki olivat ystäviä keskenään. Historialliset viimeiset tunnit yhdistivät meidät, tutut ja tuntemattomat. Tuhlasimme rupliamme, koska kaikkia niitä ei voinut vaihtaa hyvään kurssiin kruunuiksi.

Seuraavana aamuna käytössä olivat jo kruunut, Eesti kroonit. Muistan kuinka viron kielen professorimme esitteli uusia kruunuja kyyneleet silmissä meille ulkomaalaisille opiskelijoille. Hän oli jonottanut niitä aamuvarhaisesta asti. Se oli koskettava hetki. Nyt teillä on ollut euro jo vuodesta 2011. Olette notkea ja pragmaattinen kansa. My respect!

Hyvä kirja

Suosittelen lämpimästi Seppo Zetterbergin kirjaa Uusi Viron historia (SKS, 2017). Siitä saa hyvän kuvan naapurimme kuoppaisesta tiestä itsenäiseksi valtioksi.

Kuinka hyvin sinä tunnet Viron, Latvian ja Liettuan?

Tekstiä päivitetty 3.3.2018:

Palasin juuri hiihtolomalta ja kävin läpi vanhoja Hesareita. Huomasin, että valtakunnan päälehti Helsingin Sanomat oli juhlistanut Viron 100-vuotissyntymäpäivää julkaisemalla Hesarin nimen viron kielellä! Hauska pikku yksityiskohta, eikö?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti