Sivut

lauantai 3. helmikuuta 2018

Appiukon suurennuslasi

Syksyllä julkaistava kirjamme edistyy hyvää vauhtia. Olen tutustunut olemassa olevaan materiaaliin ja lukenut ainakin parisataa eläköitymistä, ikääntymistä ja vanhuutta käsittelevää paperista ja sähköistä julkaisua. Paljon on kirjoitettu, mutta jotain vielä puuttuu.

Missä kaikki hyödylliset apuvälineet?

En ole onnistunut löytämään julkaisua, jossa esiteltäisiin ikääntyville tarkoitettuja hyödyllisiä apuvälineitä. Jos on aikaa ja intoa roikkua netissä etsimässä tällaisia tuotteita, onnistuu niitä aina silloin tällöin löytämään yritysten omilta sivuilta. Mitään kattavaa sivustoa tai paperista luetteloa en valitettavasti ole löytänyt.

Varmaan jokainen meistä on joskus yrittänyt saada selvää liian pienestä tekstistä purkin kyljessä tai yrittänyt avata lasipurkin kantta. Siihen ei ole tepsinyt raaka voima, ei kannen reunan hakkaaminen lommoille, ei ilmausyritykset haarukalla, ei upottaminen kiehuvaan veteen eikä mikään muukaan. Purkki on pysynyt kiinni. Tai langan laittaminen neulaan - ei osu, vaikka on lukulasit päässä. Minä yritin tänä aamuna kuusi kertaa... ja etsin sitten isomman neulan. Mieleen hiipi väkisinkin toive elämää helpottavista apuvälineistä.

Senioreiden tavaratalot

Japanissa on jo tavarataloja, joissa osa kerroksista tai ihan koko tavaratalo on varattu senioreja varten. Tarjolla on pelkästään ikääntyvien tarvitsemia tuotteita ja apuvälineitä.

Meillä vanhuustalous ja sen tuotteet tekevät vielä tuloaan, vaikka Suomen väestö vanhenee kovaa vauhtia. Luin jostain, että "ikä on uusi Nokia". Tämä ennustus ei ole vielä tätä päivää, vaikka kuinka toivoisi.

Perintönä saatu suurennuslasi on usein käytössä.

Seniorituotteita odotellessa on pakko käyttää mieheni isän vanhaa suurennuslasia. Sillä näkee ne pienet tekstitkin purkkien kyljissä. Olen tästä perintökalleudesta kiitollinen, mutta olisihan se mahtavaa, jos voisi hankkia itselleen disainatun suurennuslasin, mustavalkoisen tai vaikka poltetun okran värisen.

Oletko sinä löytänyt hyödyllisiä apuvälineitä?

9 kommenttia:

  1. hei,

    purkkien vakuumin poistamiseen löysin pari vuotta sitten Stockan talousosastolta oivan apuvälineen: kaunis oranssinen, vähän korkinavaajaa muistuttava esine. Sen avulla lasipurkkien avaus hoituu ilman raakaa voimaa tai kannen paukuttelua. Valitettavasti en muista millä nimellä ko esine myytiin, mutta se on huomattavasti helpottanut elämääni.

    t. Manta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku hilavitkutin on pakko hankkia. Onnistuin kerran pamauttamaan purkkia niin kovin, että koko purkki hajosi.

      Poista
  2. Hei, tässähän on oivallinen business-idea, koota sivusto ja myydä siihen mainostilaa! Todennäköisesti meitä iäkkäämmät eivät ole netin heavy-usereita, mutta joukko laajenee koko ajan, kiitos aktiivisten seniorkerhojen, kirjastojen jne. Mutta mekin tuolta tulemme. Tosin monet järjestöt, esim. Reumaliitto tarjoaa neuvontaa erilaisiin tukivälineisiin, mutta tuleeko ns. terve ikääntynyt kääntyneeksi heidän puoleensa. Se on eri juttu. t. Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sivusto olisi tosi hyvä juttu. Minä ainakin olen kyllästynyt haahuilemaan netissä etsimässä apuvälineitä.

      Poista
  3. Hei,
    Respecta myy apuvälineitä sekä vammisille että vanhuksille.https://www.respecta.fi/

    VastaaPoista
  4. Ainakin lehden lukemiseen auttaa digilehti, jos sitä suostuu lukemaan. Tekstin voi suurentaa niin suureksi kuin on tarpeen. Lääkepakkausten ohjeisiin pääsee käsiksi, kun ottaa ohjeesta kuvan ja lukee ohjeen sitten sopivalla laitteella tekstiä suurentaen. Mutta onhan tuollainen neuvo hölmö, vaikka sen voi saada teini-ikäiseltä diginatiivilta. Toimii kuitenkin!

    Apuvälineen langan neulansilmään pujottamiseksi saa hyvin varustetusta käsityöliikkeestä. Se on kätevä. Minulla on.

    Välineistöä on hankittava eri puolilta tarpeen mukaan. Onhan se hankalaa. Olen aina halunnut matkustaa Japaniin ja nythän hyvä syy tehdä tuokin matka. Ajatus nettisivustosta, jolle tällaistä tietoa ja kenties välineistön mainoksia kerättäisiin voi olla hyvä.

    Raija

    VastaaPoista