Sivut

tiistai 5. joulukuuta 2017

Sinivalkoinen maailma

Hyvä ystäväni Tallinnasta onnitteli eilen minua ja miestäni Suomen 100-vuotisjuhlan johdosta. Hän kertoi, että Virossa on juhlittu Suomea koko vuosi. Media on täynnä Suomea käsitteleviä juttuja ja telkkarissa on näytetty paljon suomalaisia elokuvia.

Sinivalkoinen juhlavalaistus maailmalla

Tämän päivän (5.12.2017) Helsingin Sanomatkin kertoi Suomen juhlinnasta ulkomailla. Juhlaohjelmaa järjestetään noin 100 maassa. Eilinen Saanatunturin juhlavalaistus saa jatkoa ympäri maailmaa. Hesarin mukaan kohteita valaistaan ainakin Alankomaissa, Argentiinassa, Australiassa, Brasiliassa, Bulgariassa, Etiopiassa, Irlannissa, Islannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Kanadassa, Kazakhstanissa, Kreikassa, Kyproksella, Latviassa, Meksikossa, Mosambikissa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ruotsissa, Serbiassa, Sveitsissä, Tšekissä, Ukrainassa, Unkarissa, Venäjällä ja Virossa.

Näin Moskovassa

Moskovassa Suomen suurlähetystö valaisee oman lähetystörakennuksensa. Rakennus vihittiin käyttöön 6.12.1938. Se on Suomen ensimmäinen varta vasten tähän tarkoitukseen rakentama talo ja ensimmäinen Neuvostoliiton pääkaupunkiin rakennettu ulkovaltojen edustusto.

Talvisodan aikana rakennuksessa majaili ainakin Terijoen hallituksen edustajia, sillä Neuvostoliitto ei hyväksynyt Ruotsia Suomen etujen valvojaksi. Rakennus oli erittäin huonossa kunnossa sodan jälkeen.

Jatkosodan aikana Suomen etuja Neuvostoliitossa valvoi Ruotsi, joka piti huolta myös lähetystörakennuksesta. Suomen hallitus vuokrasi osan rakennuksesta Yhdysvaltain Moskovan-lähetystölle toukokuussa 1945. Vuokrasopimus oli voimassa vuoden loppuun asti.

Suurlähetystön rakennus on edelleen yksi harvoista toimivista funkkisrakennuksista Moskovassa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund. Lisärakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Helin & Siitonen ja se vihittiin käyttöön vuonna 1996. Kokonaisuus on erittäin onnistunut.

Paljon onnea 100-vuotias Suomi! Olet pärjännyt hyvin!

Suomen suurlähetystö Moskovassa. Kuvassa ei valitettavasti näy hieno sisäpiha. Punaiset kilvet autoissa ovat diplomaattiautojen tunnuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti