Kun syntyvyys laskee samaan aikaan jo seitsemättä vuotta, näyttää yhtälö melko huonolta. Verotulot tuskin riittävät ylläpitämään tarvitsemiamme palveluita. Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?
Tätä synkkää tulevaisuudenkuvaa ovat poliitikot, virkamiehet, jotkut tutkijat ja media tuoneet esille aktiivisesti. Ennuste tiedetään, mutta ratkaisuista ei olla yhtä mieltä. Veronkorotukset, maahanmuuton lisääminen, työttömien saaminen töihin, hyvinvointivaltion alasajo....?
Valitettavan vähän on puhuttu ikääntyvän väestön potentiaalista. Jotain on yhteiskunnassa ja työnantajien asenteissa pahasti vialla, jos 4-kymppisiä pidetään jo liian vanhoina rekrytoitaviksi kuten Helsingin Sanomat kirjoitti tänään (20.5.2018). Entä kaikki työhaluiset ja -kykyiset 5-kymppiset, 6-kymppiset ja 7-kymppiset? Osaavaa porukkaa on paljon, mutta työnantajille he eivät tunnu kelpaavan.
Ikääntyviä ei pidetä luovina ja uudistumiskykyisinä, vaikka heillä on paljon hiljaista tietoa ja kokemusta ja he seuraavat aikaansa. Luovuus kumpuaa laajasta osaamisesta ja kyvystä nähdä isoja kokonaisuuksia ja tulevaisuudensuuntia. Myös uuden oppimiskyky säilyy, vaikka ihminen ikääntyy. Psykologiset ja kasvatustieteelliset tutkimukset ovat tämän selvästi osoittaneet, mutta rekrytoijat luulevat tietävänsä asiat paremmin. Hm...?
![]() |
Sytyttääkö työnantajilla? CCO Creative Commons. |
Kysymys: Oletko sinä kokenut ikäsyrjintää työelämässä?
![]() |
Liiku, niin aivosi pysyvät kunnossa. Lue, niin luulet vähemmän! CCO Creative Commons. |