Sivut

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Hirvittääkö vanheneminen?

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopussa 854 yli 100-vuotiasta ihmistä. Heistä lähes 85 % oli naisia. Yli 65-vuotiaita ihmisiä on nykyään 1,2 miljoonaa. Se on lähes 22 % koko maan väestöstä. Suomi ikääntyy ja harmaantuu kovaa vauhtia.

Kun syntyvyys laskee samaan aikaan jo seitsemättä vuotta, näyttää yhtälö melko huonolta. Verotulot tuskin riittävät ylläpitämään tarvitsemiamme palveluita. Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?

Tätä synkkää tulevaisuudenkuvaa ovat poliitikot, virkamiehet, jotkut tutkijat ja media tuoneet esille aktiivisesti. Ennuste tiedetään, mutta ratkaisuista ei olla yhtä mieltä. Veronkorotukset, maahanmuuton lisääminen, työttömien saaminen töihin, hyvinvointivaltion alasajo....?

Valitettavan vähän on puhuttu ikääntyvän väestön potentiaalista. Jotain on yhteiskunnassa  ja työnantajien asenteissa pahasti vialla, jos 4-kymppisiä pidetään jo liian vanhoina rekrytoitaviksi kuten Helsingin Sanomat kirjoitti tänään (20.5.2018). Entä kaikki työhaluiset ja -kykyiset 5-kymppiset, 6-kymppiset ja 7-kymppiset? Osaavaa porukkaa on paljon, mutta työnantajille he eivät tunnu kelpaavan.

Ikääntyviä ei pidetä luovina ja uudistumiskykyisinä, vaikka heillä on paljon hiljaista tietoa ja kokemusta ja he seuraavat aikaansa. Luovuus kumpuaa laajasta osaamisesta ja kyvystä nähdä isoja kokonaisuuksia ja tulevaisuudensuuntia. Myös uuden oppimiskyky säilyy, vaikka ihminen ikääntyy. Psykologiset ja kasvatustieteelliset tutkimukset ovat tämän selvästi osoittaneet, mutta rekrytoijat luulevat tietävänsä asiat paremmin. Hm...?

Sytyttääkö työnantajilla? CCO Creative Commons.
Minua jurppii toden teolla kaksi asiaa: ikääntyvien aliarvioiminen työmarkkinoilla ja nuorille tarjottavat alipalkkaiset pätkätyöt. Kumpikaan näistä ei johda kestävään kehitykseen. Yhteiskunnan kehitys vaarantuu, jos iso osa porukasta pidetään työelämän ulkopuolella sen takia, että he ovat yli nelikymppisiä tai liian nuoria. Asenteiden pitää muuttua!

Kysymys: Oletko sinä kokenut ikäsyrjintää työelämässä?

Liiku, niin aivosi pysyvät kunnossa. Lue, niin luulet vähemmän! CCO Creative Commons. 

4 kommenttia:

  1. Kysymys on paitsi asenteissa myös työelämän säätelyyn liittyvissä poliittisissa päätöksissä. Meillä ei kerrassaan mikään muutu, kun jokainen uusi ajatus kumotaan sen perusteella, että joku kärsii tai ei muuten vain tykkää uudistyksesta. Ihan ensimmäiseksi olisi luovuttava ylipitkistä hoitovapaista ja luotava tilalle joustava järjestelmä, jossa molemmat vanhemmat voivat sopeuttaa työaikaansa perhe-elämän tarpeet huomioon ottaen. Päivän Hesarissa oli mielenkiintoinen artikkeli Siili -yhtiöstä. Nuoret ovat jo valmiita muuttamaan työnsä ehtoja tarpeen mukaan.
    Sama ajatus, joustavat työajat, on ratkaisu myös kuusi-seitsemänkymppisten työssäkäyntiin. Ulkomailta ei suomalaista kulttuuria ja työtapoja tuntevia tekijöitä pilvin pimein löydy, vaikka muutoin ovatkin tervetulleita minun puolestani. 70 -vuotias ei ehkä jaksa tehdä fyysisesti täyttä työpäivää, mutta saattaa tarjota osaamistaan vähemmälläkin tuntimäärällä, joka hyvinkin riittää.
    Raija

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä...tekijöitä ja ideoita on vaikka kuinka paljon, mutta sääntöjä, määräyksiä ja luutuneita asenteita valitettavasti vielä enemmän.

    VastaaPoista
  3. Olen kokenut ikäsyrjintää. Omasta mielestäni, mutta eihän sitä voi todistaa.
    Huvittaa muuten työmisteri Lindströmin viisastelu siitä, että ns. eläkeputkessa olevat ovat väärin luulleet, ettei heitä kosketa aktiivimallin toimet koska ovat olettaneet, ettei heitä enää häiritä.

    Minä nimittäin olen luullut, että eläkeikää lähestyvät työttömät laitetaan eläkeputkeen sen vuoksi, ettei heitä kukaan enää ota töihin. Niin kuin ei otakaan.

    Ns. eläkeputki on vanhalle työttömälle pieni lohdukde siitä, ettei enää pääse töihin. Nyt sekin otetaan pois ja syyllistetään nämä vanhat, etteivät he ole tarpeeksi aktiivisia päästäkeen töihin.

    Oi näitäkin aikoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen Eevan kanssa samaa mieltä siitä, että Suomessa on PALJON ja etenkin naisiin kohdistuvaa ikäsyrjintää. Hävetkää kaikki työnantajat, jotka sitä harrastatte!

      Poista