tiistai 5. marraskuuta 2019

Hölmöläisten hommaa

Hyvä Helsingin pormestari Jan,

tiedän, että tämä asia ei varsinaisesti kuulu sinun ydintehtäviisi, mutta koska olet Helsingin kaupungin henkilöstön korkein  pomo, lähestyn nyt kuitenkin sinua. Jospa tämä lähestymistyyli tuottaisi paremman lopputuloksen kuin puhelinsoitot aikaisemmin.


Under Construction, Construction, Sign
Lähde: Molemmat kuvat Pixabaysta.


Iso Roobertinkadun kunnostus

Seurasin kadun varressa asuvana Iso Roobertinkadun suurta remonttia, joka valmistui viimein vuosi sitten. Työ kesti kauan, koska kunnostustyö oli vaativa ja varsinkin tekniikan upottaminen ja kivetyksen laitto hidasta. Lopputulos oli hieno ja asukkaille mieleinen - olihan katu päässyt jo todella huonoon kuntoon. Kiitos kunnostuksesta!

Mutta sitten se alkoi...

Nyt taas - ties kuinka monennetta kertaa sen jälkeen kun remontti valmistui - revitään kävelykatuosaa auki. Tällä kertaa Fredrikinkadun kulmassa. Työntekijöiden mukaan siihen asennetaan liikkuvat pylväät, joilla estetään yleinen autoilu kävelykadulle.


Sign, Cone, Symbol, Traffic, Warning


Kysymys: Miksi vasta nyt?

Ennen remonttia kyseisessä kohtaa oli pylväät. Miksi näitä uusia pylväitä ei asennettu samaan aikaan, kun katua remontoitiin ja kivetystä asennettiin? Nyt tehdään sama hidas kivetyksen laitto kahteen kertaan ja osa katuakin revitään auki jälleen kerran. 

Nykyinen tyyli, jossa yksi toimija tekee ensin yhden työn valmiiksi ja heti kohta tulee toinen toimija, joka repii saman kadunpätkän auki, on erittäin kallista ja ihan hölmöläisten hommaa. Jälkimmäisen työn lopputuloskaan ei yleensä ole yhtä hyvä kuin se alkuperäinen työ.

Helsingin veronmaksajana edellytän, että kaupungin pyörittämisestä vastaavat ovat töidensä tasolla ja pystyvät koordinoimaan kunnostustöitä eri toimijoiden kesken. Jos näin ei ole, he eivät ansaitse olla töissä kaupungilla. 

En myöskään itse tunne olevani velvollinen maksamaan veroissa samasta työstä monta kertaa. Tämä Iso Roban nykyinen korjaustyöhän ei ole ainoa luokassaan. Samanlaista suunnittelun puutetta näkyy jatkuvasti kantakaupungissa. Ja nyt en puhu poikkeuksista - kuten putken yllättävästä hajoamisesta - vaan ihan normaaleista kunnostus- ja lisäystöistä.

Sääliksi käy myös kadun varrella olevia liikkeitä. Jatkuvat katuremontit vähentävät viihtyvyyttä ja samalla varmasti myös asiakkaiden määrää kyseisissä liikkeissä.

Jotain tarttis tehdä!

Terveisin

Iso Roban asukas Ritva


******
Tässä teille pormestarin vastaus, jonka sain tänään 7.11. Arvostan suuresti sitä, että hän otti asiasta selvää ja vastasi. T. rk.


Kiitos palautteesta ja huomioista koskien Ison Roobertinkadun tietöitä. Vastaukseni perustuu kaupunkiympäristön toimialalta saamiini tietoihin.

Ison Roobertinkadun peruskorjauksen yhteydessä korvattiin osa kiinteistä pollareista Yrjönkadun ja Fredrikinkadun kohdalla irrotettavilla pollareilla ja automaattipollareilla. Automaattipollareiden tarkoitus oli päästää kaikki ajoneuvoliikenne ulos kävelykadulta ja poistaa suurin osa peruuttamistarpeesta. Peruttamistarpeen poistaminen on merkittävä turvallisuutta lisäävä tekijä kävelykadulla.

Automaattipollareilla avautuva ajoaukko suunniteltiin peruskorjauksen yhteydessä 3,5 metriä leveäksi, minkä teoriassa piti riittää kaikille kävelykadulla liikkuville ajoneuvoille. Käytännössä kuitenkin viereisiin irrotettaviin pollareihin törmättiin niin usein, ettei niitä kannata enää uusia. Nyt korjaamme tilanteen lisäämällä automaattipollareiden määrää niin, että avautuvasta ajoaukosta tulee käytännössäkin riittävän leveä ilman manuaalisesti irrotettavien pollareiden poistamista.

Kaupungin yleisillä alueilla automaattipollareiden tekniikka ja hallinta ovat osoittautuneet haastaviksi ja myös Ison Roobertinkadun kävelykadulla niiden saaminen tarkoitettuun toimintavalmiuteen on kestänyt valitettavan kauan.

Ystävällisin terveisin,
Jan Vapaavuori

3 kommenttia:

 1. Hyvä, että nostat esiin näitä hölmöläishommia, Hopeasurffari Ritva. Toivottavasti viesti menee perille. Julkinen raha on kuulemma muutenkin vähissä, niin että miksi tuhlata täysin turhaan, kun järkeäkin voi käyttää.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin....kiva olisi, jos joku käyttäisi järkeäkin eikä vain laput silmillä tekisi sitä omaa pientä osaansa kokonaisuudesta.

  VastaaPoista
 3. Hei lukijat,

  Pormestari vastasi. Voitte lukea hänen vastauksensa blogitekstini lopusta. Kiitän pormestaria asiaan paneutumisesta.

  VastaaPoista