Sivut

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Viimeinen piste

Viimeinen piste! Tätä hetkeä olen odottanut. Sain viimeinkin editoitua tulevan kirjamme  käsikirjoituksen ja saatoin laittaa loppusanojen jälkeen viimeisen pisteen.

Kirja, kesä ja kahvi. Onko parempaa? CCO Creative Commons.


Eläkettä ja eliksiiriä

Kässäristä on tarkoitus tehdä kirja, jonka työnimi on Eläkettä ja eliksiiriä. Kirja on tarkoitettu eläkkeellelähtöä suunnitteleville ja juuri eläkkeelle lähteneille.

Olemme kirjoittaneet kirjaa viime syksystä lähtien. Näillä näkymin kirja ilmestyy ensi tammikuussa. Kirjantekoprosessi on uskomattoman pitkä - ainakin tietokirjoissa. Olen nähnyt joidenkin kaunokirjailijoiden kehuvan kirjoittavansa kirjan viikonlopussa. Kaunokirjallisen kässärin voi ehkä luodakin yhdessä viikonlopussa omasta päästään. Tietokirjassa sen sijaan faktojen pitää olla oikein, joten kirjoitusprosessia ennen pitää jo lukea kymmeniä kirjoja. Kun paperia ei kannata tuhlata turhan takia, on myös mietittävä, mitä uutta annettavaa meillä on aiheen käsittelyyn. Tietokirjan prosessi ideasta valmiiksi kirjaksi on todella pitkä. Siihen menee helposti 1,5 vuotta.

Yhteistyössä on voimaa

Eläkettä ja eliksiiriä -kirjaan kirjoittivat Tompan ja minun lisäksi myös Carita Kööpenhaminasta ja Valerie Los Angelesista. Uskon, että lukijoita kiinnostaa lukea tanskalaisten eläkeläisten uusista asumismuodoista ja amerikkalaisten eläkeläisten kolmesta eri tavasta viettää eläkevuosiaan.

Mistä onnellisuus syntyy?

Eläkkeelle lähtö on kuin kuherruskuukausi. Alussa kaikki on ihanaa. Vasta vähitellen hiljenevä arki iskee toden teolla. Onko tämä uusi elämä sittenkään niin kivaa? Mitä minä teen kaikella tällä vapaa-ajalla?

Psykologian professori Seligmanin mukaan onnellisuus syntyy hyvästä elämästä, iloisesta elämästä ja merkityksellisyydestä. Olemme käyttäneet tätä jakoa myös omassa kirjassamme. Hyvä elämä koostuu mielestämme terveellisistä elämäntavoista, kohtuudesta, oikeaoppisesta ravinnosta, riittävästä liikunnasta ja omasta pääomasta huolehtimisesta. Aivot ovat parasta omaa pääomaamme. Jos pää ei toimi, ei toimi mikään muukaan.

Vaikka ikääntymisen myötä kroppa rapistuukin, on ikääntyvillä monta syytä ja monia keinoja viettää iloista elämää. Annamme kirjassamme siihen hyviä vinkkejä.

Jos omalla elämällä ei tunnu olevan merkitystä, katoaa elämän mielekkyys. Tutkimuksista tiedämme, että elämän merkityksellisyys löytyy muun muassa toisten auttamisesta, vapaaehtoistyöstä, hyväntekeväisyydestä ja luovasta työstä. Käsittelemme kirjassamme myös näitä asioita.

Kysymys: Mistä sinun mielestäsi syntyy onnellinen ja hyvä elämä?

2 kommenttia:

  1. Hienoa! Tämän kirjan hankin heti hyllyyni. Olette löytäneet mielenkiintoiset näkökulmat, varsinkin elämänilon ja merkityksellisyyden löytämisessä uskon monella eläkeläisellä olevan suurimmat haasteet. Vaikka niistä ei juuri ääneen puhutakaan. Uteliaana odotan myös tanskalaisten ja amerikkalaisten eläkekokemuksia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eeva kommenteista. Ne ilahduttavat meitä kovin. Kirjan kirjoittaminen on hidasta ja yksinäistä puuhaa. On kiva kuulla, että lukijoita löytyy.

    VastaaPoista