Sivut

lauantai 10. marraskuuta 2018

Lapissa talvea harjoittelemassa

Kävimme pari viikkoa sitten Lapissa Los Angelesista kotoisin olevien ystäviemme kanssa. Talvirenkaat alle, auto yöjunaan ja menoksi! Juna oli Kolariin saapuessaan melkein kaksi tuntia myöhässä, mutta kuroimme aikataulun kiinni oikaisemalla kairan kautta.

Ehdimme kuin ehdimmekin Siidaan, Inarissa sijaitsevaan upeaan saamelaismuseoon. Museo olisi ollut kiinni seuraavana päivänä, ja sitä seuraavana päivänä me olisimme olleet jo muualla. Kyse oli siis nyt tai ei koskaan -tilanteesta.

Tie kairan läpi oli osin kuoppainen. Kuoppia oli vaikea erottaa, koska väriskaala on niin vähäinen. Tie näyttää tasaiselta, mutta yhtäkkiä rysäytätkin vauhdilla kuoppaan.

Auton navigaattori pysyi kartalla, emme eksyneet kertaakaan. Kuljettajan vieressä istuvan tehtävä oli tähystää poroja, joita näkyikin aina silloin tällöin. Onneksi eivät juosseet tielle.


Sää suosi meitä koko ajan. Aurinko paistoi ja lumi kimmelsi. Ei ollut liian kylmää - juuri sopivaa eteläkalifornialaisille ja stadilaisille.

Kaunispään upeat maisemat ovat vertaansa vailla. Kalifornialaisetkin oppivat uuden englanninkielisen sanan fell (tunturi).

Saimme olla aika rauhassa, missään ei ollut liikaa turisteja. Syyslomaviikon huippu oli ollut edellisellä viikolla.

Hintataso oli kyllä aika korkea. Jätimme sen takia ostamatta palveluita ja tuotteita. Jos esimerkiksi järjestetty retki museoon maksaa enemmän kuin yhdensuuntainen yöjunamatka Hesasta Kolariin makuupaikkoineen, tuntuu se Punavuoren kuplassa elävästä aika kalliilta. Oheinen kuva on Kaunispään huipulta.


Reissu oli upea ja voimme lämpimästi suositella sitä kaikille. Paikalliset ihmiset ovat mukavia -puheliaita ja rentoja. Taisimme saada Lappi-tartunnan. Tankavaaran kultamuseo oli mielenkiintoinen.  Rovaniemelläkin oli paljon nähtävää, mm. kulttuuritalo ja taidemuseo Korundi sekä Arktikum, tiedekeskus ja museo. Blogin kuvat ovat matkalaisten ottamia.

Kysmys: Onko sinulla mieluisia matkakokemuksia? Kerro niistä.

4 kommenttia:

  1. Voi, Inari on tuttu paikka, olen asunut Ivalossa. Kaunista siellä on, varsinkin talvella. Mutta kylmää. Ja turisteilta otetaan rahat pois niin kuin joka paikassa.
    Minulla ei ole montaa mieluista matkakokemusta, sillä matkustan turistina vähän. Oikeastaan senkään vuoksi en kaipaa matkustelukokemuksia. Eri asia sitten se, jos pääsen jonnekin asumaan ja kokemaan elämää pitemmän päälle.

    VastaaPoista
  2. Olen itsekin huomannut, että vanhetessa matkustaminen vähenee ja tyyli muuttuu. Menen nykyään mieluummin tapaamaan tuttuja eri maihin kuin ihan uuteen turistimatkakohteeseen. Ja kuten Eeva kirjoitti, parasta on, jos voi itse asua jossain maassa pidemmän aikaa. Maa ja sen ihmiset tulevat ihan eri tavalla tutuiksi kuin pelkällä turistimatkalla.

    VastaaPoista
  3. Kylläpäs kuulostaa hauskalta pohjoisen matkalta! Itse en ole oikeastaan itse käynyt juurikaan Lapissa, mutta pitäisi ehdottomasti mennä. Voisi melkein ehdottaa miehelle että vaihtaisi talvirenkaat jo alle niin voisi ottaa vaikka viikonloppumatkankin täältä Satakunnasta päin. Teillä on sattunut näköjään aivan mahtavat kelitkin!

    VastaaPoista
  4. Tuo oli kyllä niin hieno paikka kun mekin käytiin tuolla pari vuotta sitten, aivan mahtava! Me jouduimme laittamaan loppujen lopuksi meidän talvirenkaisiin sellaiset kettingit, että päästiin tarpeeksi ylös tietä, sillä olimme liikenteessä kevytkuorma-autolla ja meinasi jäädä ihan jumiin. Todellakin varmaan normiautossakin tarvitsee niillä lumimäärillä todella hyvät renkaat. Pitääpä itsekin ottaa Rovaniemi ensi vuonna myös kohteeksi, sillä siellä en ole aikaisemmin käynyt.

    VastaaPoista