Sivut

lauantai 9. helmikuuta 2019

Olisiko tässä selitys?

Olen koko aikuisikäni harmitellut sitä, että minulla ei ole ollut mitään työhön kohdistuvaa intohimoa. Minun on ollut helppo vaihtaa työtä ja työpaikkaa, vaikka olen itse asiassa pitänyt kaikista töistäni. Olen jopa toisinaan tuntenut niissä sitä paljon mainostettua flowta. Flowhan   tarkoittaa sitä, että tykkää senhetkisestä työstään niin paljon, että uppoutuu siihen kokonaan. Aika ja paikka häviävät jonnekin taka-alalle. Kyseistä työtä haluaa tehdä sen itsensä takia - ei palkan, kiitoksen tai maineen takia.

Laskin pikaisesti, että minulla on ollut yli 35 vuotta kestäneen työurani aikana ainakin 15 eri työtä. Olen työskennellyt niin yksityisellä sektorilla kuin myös julkisella ja kolmannella sektorilla. Pyöritin omaa yritystäkin yli kolme vuotta. Listalta puuttuvat ainoastaan vuokratyö ja franchising!

Nyt eläkeläisenä olen taas aloittanut yritystoiminnan - valmennukseen ja kustannustoimintaan keskittyvän Oy Avisado Ab:n. Avisado valmentaa ihmisiä elämän muutos- ja valintatilanteissa sekä julkaisee elämänhallintaa käsitteleviä kirjoja. Ensimmäinen kirjamme - Eläkettä & eliksiiriä - on juuri ilmestynyt.

Olen monesti kokenut ahdistusta lukiessani elämänhallintaoppaita, jotka neuvovat löytämään sen "oman jutun", sen oman intohimon, jota haluaa tehdä elämänsä loppuun asti. Minulla sellaista kutsumusta ei ole koskaan ollut, enkä suoraan sanoen usko, että sen "oman jutun" veivaaminen riittää kenellekään muullekaan loppuiäksi. Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan ja nopeaan tahtiin. Myös me ihmiset muutumme. Sitä, mitä halusi nuorena, ei välttämättä haluakaan enää nelikymppisenä.

Minun neuvoni kaikille omaa suuntaa etsiville on se, että kannattaa hankkia osaamista mahdollisimman monelta alalta. Näin pystyy sujuvasti vaihtamaan työtehtäviä ja jopa alaa ilman suurempaa heikotusta. Maailmanluokan tutkijaksi meistä tuskin kukaan kehittyy lyhyessä ajassa, mutta normaalijärkinen oppii yleensä puolessa vuodessa tavalliset työt. Riittää, kun pää kestää sen puoli vuotta, kun säännöllisin väliajoin huomaa vielä puutteita omassa osaamisessaan. Mutta hei - puutteethan ovat kehittymiskohteita. Sanoita ongelmasi uudelleen - kehittymistavoitteiksi - ja eipä aikaakaan, kun tunnet jo hallitsevasi uuden työsi.

Ilahduin, kun luin tällä viikolla Hesarista jutun Liikaa vaihtoehtoja. Kaikki me generalistit, työpaikkoja kiertävät moniosaajat, saimme itsellemme uuden nimen yhdysvaltalaiselta yrittäjältä Emilie Wapnickilta. Me olemme multipotentialite. Tunnistin heti ihmistyypin, koska omasta mielestäni kuulun itsekin heihin.

Hesarin mukaan me "multipotentiaaliset" ihmiset olemme helposti mukautuvia ja opimme nopeasti uusia asioita. Me olemme ihmisiä, joita kiinnostaa vähän kaikki. En ainakaan tällä hetkellä muista kuin yhden asian, joka minua ei todellakaan kiinnosta - urheilu, ei sen harjoittaminen eikä sen seuraaminen.

Meidän multipotentiaalisten kutsumus on kaikki. Jokaisessa työssä on jotain mielenkiintoista. Me olimme tulevaisuuden työntekijöitä jo 1970 - 1990 -luvuilla, kun kukaan ei ollut vielä keskinyt kieltää kysymystä Mikä sinusta isona tulee?

Nykyäänhän tällaista kysymystä ei kannata enää kysyä, koska tiedetään, että ihmiset joutuvat vaihtamaan työtehtäviään ja moni jopa alaa monta kertaa työuransa aikana.

Voin vilpittömästi sanoa teille nykypäivän työntekijöille, että älkää pelätkö. Työpaikan vaihto pitää virkeänä ja kasvattaa omaa henkistä pääomaa. Potentianne aktualisoituu kuten filosofit sanovat. Kaikessa moninaisuudessaan! Suosittelen!

Ainut pieni miinus, seuraus, jonka vaihdot aiheuttivat itselleni oli se, että en ehtinyt kunnolla juurtua millekään alalle. Minulla ei ole monia kollegoja, koska olen vaihtanut työpaikkaa niin usein. Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan tässä kuitenkin mainita, että en suinkaan ole vaihtanut työpaikkaa monta kertaa vuodessa. Toisinaan vaihdoin työtä, mutta työnantaja pysyi samana. Lyhin työsuhteeni kesti vuoden ja pisin 10 vuotta. Muut olivat siltä väliltä. Jokaisesta näistä lähdin itse - eri syistä. Usein syynä oli urakehitys, parempi palkka tai työtehtävät ulkomailla.

Multipotentiaalinen ihminen ei parane koskaan. Hän on eläkkeelläkin vielä kiinnostunut kaikesta. Minulla on edessä nyt sisustussuunnittelun opinnot. Jos joku keksii kysyä minulta, mikä minusta isona tulee, voin nyt vastata: sisustussuunnittelija....ensi joulukuussa kypsässä eläkeiässä! En olisi itsekään osannut tätä kuvitella vielä kymmenen vuotta sitten.

Kysymys: Millaisia työntekijöitä tulevaisuudessa tarvitaan?

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Onnellinen sinä. Minäkin tunnistin itsessäni tuota multimikäseoli-tyyppiä, mutta monia muitakin syitä minulla on ollut työpaikkojen ja ammattien vaihdoksiini. Uteliaisuus on kyllä yksi yhdistävä tekijä kaikessa, mihin olen ryhtynyt. Nyt en tässä iässä, vaikka en ole ihan vielä eläkkeelläkään, joten olen sinua ehkä vähän vielä nuorempi, aio ryhtyä uutta ammattia hankkimaan. Ainakaan tosissani. Onnittelen sinua vahvuudesta ja rohkeudesta, ei se ihan helppoa ole uuteen ryhtyä, ei varsinkaan yrittäjänä.

    VastaaPoista
  2. Nyt, kun olen eläkkeellä, voin tehdä kaikkea sitä kivaa, jota palkkatyön aikana en millään ehtinyt. Sisustussuunnittelu on ihan oma juttu, en aio siitä uutta uraa itselleni luoda. Sen sijaan valmentajana toimin edelleen, koska asiakkaita riittää juuri sopivasti.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitit juuri minusta. Oli huojentavaa kuulla sinun kirjoittavan siitä, ettei työtä tee palkan tms vuoksi vaan työn vuoksi. Ei koskaan mikään urheilukaan ole ollut munkaan juttu. Sitten nää työpaikat voivat olla myös se juttu, ettei mikään niin varsinaisesti kiinnosta alkuun, mut kokee pystyvänsä ja sitten kun työt menee liian rutiiniksi niin rupeaa tähyilemään toisaalle. 4 vuotta olen ajatellut maksimiksi. Silloin olen hyvä työntekijä, mutta sen jälkeen kyllästyn ja rupean lorvailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista työtä on niin paljon, että ei kannata jäädä vanhenemaan paikkaan, jossa ei viihdy tai jossa työ ei tarjoa enää tyydytystä. Vaihtamalla riittävän usein, esimerkiksi juuri neljän vuoden välein, ehtii 35 - 40 vuotta kestävän työuran aikana kerätä itselleen melkoisen osaamisen.

      Poista
  4. Ensivisiitillä blogissasi ja liityin lukijaksi. Eläkevuodet lähenee...😊 Mukavaa viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan! Eläkkeellä se elämä vasta alkaa - on aikaa tehdä kaikkea kivaa.

      Poista
  5. Nuorena työpaikat vaihtuivat luonnollisistakin syistä. Koulutus oli kesken ja haku "oikeaan työhön" menossa. Sitten ajauduin (nimenomaan) työpaikkaan, jossa viihdyin kymmenisen vuotta. Tehtävät ja roolit muuttuivat matkan varrella pari kertaa. Nelikymppisen lähestyessä tajusin, ettei oikea ura ole vielä löytynyt. Ryhdyin opiskelijaksi ja suoritin toisen (tai kolmannen) tutkinnon. Onneksi taustani ja muut opintoni tukivat vaihtoehtoa. Tutkinto valmistui ja pääsin töihin ensin määräaikaiseksi yhdeksi vuodeksi ja sitten vakituiseksi. Huomattakoon, että palkkani tässä työssä oli siinä vaiheessa alhaisempi kuin aiemmassa työssäni. Siinä työpaikassa viihdyin eläköitymiseeni asti. Työn ydin pysyi samana, mutta vastuu ja myös palkka muuttuivat matkan varrella. Sain tehdä juuri sitä, mikä minua innosti ja kiinnosti. Kaikenlaisesta koulutuksesta on hyötyä: minäkin yhdistin kirjallisuustieteen / vieraan kielen tutkinnon ja kansantaloustieteen sujuvasti. Suosittelen kaikille työelämäänsä leipääntyneille kokeilemaan rohkeasti uusia vaihtoehtoja, ehkä palaamista nuoruudessa suunnitelluille poluille. Ei kannata jäädä paikoilleen. Elämä kantaa!

    VastaaPoista
  6. Onnellinen sinä, joka löysit itsellesi mielenkiintoisen työn ja pystyit tekemään sitä eläköitymiseen asti.

    Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että elämä kantaa! Tai ainakin se kantaa siihen asti, kunnes naisena saavutat tietyn iän. Kustantamomme on juuri hyväksynyt julkaisuohjelmaansa kirjan, joka kertoo naisten kokemasta ikäsyrjinnästä työelämässä. Karmeita esimerkkejä on niin paljon, etteivät ne voi enää olla sattumaa, pikemminkin maan tapa erityisesti yksityisellä puolella. Kirja ilmestyy keväällä 2020.

    VastaaPoista
  7. Luulen, että aika moni iäkkäämpi ilahtui tuosta artikkelista, minä myös. Tein koko työurani lähinnä erilaisia projekteja, jolloin vaihtelua riitti. Ja silti vaihdoin työpaikkaa seitsemän vuoden välein. Ehkä tulevaisuuden työmalli?

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista. Minä myös uskon, että tällainen tapa tehdä työtä on tulevaisuuden työmalli. Olimme siis aikaamme edellä. Hyvä me!

    VastaaPoista