Sivut

sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Ystävällisiä päiviä


Avasin viime vuonna koronan iskiessä blogini myös muille kirjoittajille - omille ystävilleni. Tässä yksi näistä kirjoituksista. Kiitos Susanna ajankohtaisesta tekstistä! 

Toivotan samalla Hyvää Ystävänpäivää kaikille ihanille ystävilleni!  

Ystävällisiä päiviä

Lupasin palata Ritvalle asiaan LÄHES VUOSI SITTEN. Luulisi, ettei viestinnän ammattilaiselle sivun täyttäminen tekstillä olisi ylivoimaista - mutta näin luotettava olin ihmisenä, vaikka ajatus olikin hyvä.

 

On petollisen helppoa vedota kiireeseen pienissä pyynnöissä, sivuuttaa ne huomaamattaan - ja aiheuttaa mielipahaa tarkoittamattaan. On harmillista, miten meillä pitää oikein kalenterissakin olla erikseen merkittynä päivä ystäville - vaikka sen kuuluisi olla joka päivä. (Tiedän toki pyhän merkityksen olevan perinteeltään erilainen, sen merkitsevän eri asioita eri kulttuureissa - ja nykyään se on kovin kaupallistettu.)

 

 

Miten siis olisimme ystävällisiä toisillemme?

 

Huomioimalla muut. Haluamme kaikki tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Kulunut vuosi on korostanut tätä tarvetta entisestään. Inhimillinen jakamisen kokemus voi jäädä nyt joillakin vajaammaksi kuin toisilla, jos läheisiä ihmissuhteita ei yksinkertaisesti ole tai verkkoyhteyksien luomisessa on haasteita. Yhteen tulemiselle ja kohtaamisille tulisikin luoda uusia muotoja. Haluankin muistuttaa, että apua on saatavilla niihin hetkiin, kun ystävän kaipuu kasvaa merkittäväksi.

 

 

Tästä tietoa tukea tarvitseville:

 

·        Mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä: 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa suomen kielellä.

 

·        Ruotsinkielinen linja, kristelefon, vastaa numerossa 09 2525 0112. Päivystys on ma ja ke klo 16–20, sekä ti, to ja pe klo 9–13.

 

·        Arabian ja englanninkieliset linjat palvelevat numerossa 09 2525 0113. Päivystys on ma ja ti klo 11–15. ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.

 

·        Lapsille ja nuorille on tarjolla Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin: 116 111. Lasten ja nuorten puhelin päivystää arkisin klo 14–20 ja la-su 17–20.

 

·        Helsinki Mission yli 60-vuotiaille tarkoitettu Aamukorva-puhelinpalvelu päivystää joka aamu viidestä yhdeksään numerossa 045 341 0504.

 

 

Valmiuksia verkosta

 

·        Verkkokriisikeskus Tukinetissä toimii reaaliaikainen Solmussa-chat maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 15–19. Tukinetin kautta on myös mahdollista saada pidempää, jopa puolen vuoden verkkokeskustelutukea.

 

·        Nuorille tukea tarjoaa Sekasin-chat arkisin klo 7–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

 

·        Lisäksi verkossa päivystää muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten chat.

 

 

Kohtaamisia kasvokkain

 

·        Tukea on tarjolla omassa terveyskeskuksessasikin tai yksityisellä lääkärikeskuksella.

 

·        Lisäksi Suomen mielenterveysseuralla on kriisikeskuksia ympäri Suomea. Vastaanotolle voi hakeutua ilman lähetettä, varaamalla ajan suoraan kriisikeskuksesta. Asioinnin voi hoitaa nimettömänä ja palvelut ovat maksuttomia.

 

 

Kohtaamisiin!

 

 

-Susanna Heikkinen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti