torstai 25. helmikuuta 2021

Nyt on ihan pakko tykittää


Tänä aamuna meinasi mennä taas aamukahvit väärään kurkkuun. Ensimmäinen ajatukseni oli, että eikö tämä ikinä lopu? 0-selvitystä 0-selvityksen jälkeen!

Kyseessä on tällä kertaa tämän päivän (25.2.2021) Helsingin Sanomissa ollut juttu Asiantuntijaryhmä: osaajavaje vaivaa useilla aloilla. Jutun mukaan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) asettama asiantuntijaryhmä esitteli eilen ehdotuksensa yritysten kasvuun ja menestymiseen nykyisessä koronakriisissä ja siitä eteenpäin.

Työryhmä esittää osaajapulan ratkaisemiseksi muun muassa seuraavaa:

* Helpotettava työperäistä maahanmuuttoa.

* Panostettava koulutukseen.

* Houkuteltava Suomeen lisää kansainvälisiä korkeakouluopiskelijoita ja osaavia paluumuuttajia. 

* Perustettava pysyvä Work in Finland -organisaatio Temin alaisuuteen.

Nämä kaikki ovat varmasti ihan järkeviä ehdotuksia, mutta ongelma onkin siinä, että ne on kuultu moneen kertaan jo ennen koronakriisiä mutta mitään ei kuitenkaan tapahdu. Asiantuntijaryhmä toisensa jälkeen tuuppaa julkisuuteen samoja ideoita, jotka ilmeisesti hautautuvat sitten työ- ja elinkeinoministeriön paperikasojen alle.

Näitä samoja ideoita  ja parannusehdotuksia on pyörinyt julkisuudessa JO VUOSIA. Emme tarvitse lisää toistoja, vaan toimenpiteitä ja toteutusta! 

Nyt tuntuu siltä, että Suomen päättäjät ja ministeriöiden virkamiehet katsovat maailmaa ikään kuin sisältä käsin ristikkoikkunan lävitse. Ratkaisut näkyvät selvästi ikkunan ulkopuolella, mutta ikkuna ja ristikko estävät astumisen ratkaisujen maailmaan.

En halua enää lukea uutisia siitä, että se ja se ministeriö on taas asettanut uuden asiantuntijaryhmän selvittämään jotain ongelmaa. Kaivakaa paperipinojanne! Siellä on jo ratkaisut - teidän itsenne tilaamat aikaisemmat selvitystyöt!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti