Sivut

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Jotain liikaa, jotain liian vähän

Tässä osa asunnon laitteiden käyttöohjeista.

Jotain liikaa

Kävimme eilen mieheni kanssa siivoamassa asunnon, johon tulee ensi viikonloppuna uusi vuokralainen. Tuleva vuokralainen tuli käymään, koska olimme sopineet opettelevamme yhdessä asunnon koneiden ja laitteiden käyttöä. 

Ja voi pojat, mikä homma siitä syntyikään! Käyttöohjeita oli yksi iso laatikollinen. Jopa mikrouunille löytyi 40-sivuinen suomenkielinen ohje! Turha tietysti mainitakaan, että näitä käyttöohjeita jokaiselle koneelle ja laitteelle oli eri kielillä. Kun ne kaikki eivät mahtuneet yhteen ja samaan manuaaliin, oli valmistaja ratkaissut ongelman painattamalla kaksi erillistä manuaalia eri kieliversioilla.

Naureskelimme tulevan vuokralaisen kanssa, että häneltä menee kokonainen vuosi ja kaikki liikenevä  vapaa-aika ennen kuin hän osaa sujuvasti käyttää näitä koneita ja laitteita. Pelkästään ohjeiden läpikäynti vie päiviä. Ja ohjeiden sisäistäminen on sitten vielä ihan eri juttu.

Ohjeista selvisi mm. että uuni ei pelkästään paista, vaan se osaa myös grillata, paistaa pizzaa erityisessä lämpötilassa, höyryttää, kuumentaa, pitää ruokaa lämpimänä, lämmittää lautaset ja monta muuta toimintoa, jota ilman varmasti suurin osa meistä voi elää. Tietysti siellä on myös ajastin, erilaisia manuaalisia lämpötilan säätömahdollisuuksia, eri tasoille eri juttuja ja kaiken huipuksi uuni puhdistaa itse itsensä, kun se on pyrolyysiuuni! 

Samantapaisia, laitekohtaisia herkkuja oli myös muissa koneissa ja laitteissa. Älyjääkaappi-pakastimessa oli esimerkiksi kamera sisällä, jotta voi kaupassa tai työpaikalla ollessaan tarkistaa, onko kotona riittävästi maitoa. Siis, jos on ensin hankkinut jonkun sovelluksen, joka kommunikoi jääkaapin kanssa.

IHAN OIKEESTI! Onko tämä kaikki välttämätöntä? Kuka näitä kaikkia ominaisuuksia kaipaa? Minua tämä kaikki tympii. Tiedän, etten jaksa ikinä opiskella näiden kaikkien ominaisuuksien käyttöä. En siis tule koskaan hyödyntämään niitä mutta olen joutunut niistä maksamaan asunnon oston yhteydessä. Tulevaa vuokralaista, 25-vuotiasta nuortamiestä tarjonta huvitti ja vähän hirvitti. Hänkin mietti, miten näitä oppii käyttämään!

Itse mietin, minkälainen on se kohderyhmä, jolle näitä koneita ja laitteita tehdään? Minua hirvittää myös se tosiasia, että näin monitoiminnallisten laitteiden opastukseen tarvitaan satoja sivuja erikielisiä käyttöohjeita. Paperia ja painomustetta kuluu. No onneksi ohjeet ovat sentään paperilla. 

Minulle ainakin tässä asunnossa on ihan liikaa "herkkuja" eivätkä vuokralaisetkaan ole valmiita vuokrassa maksamaan näistä ylimääräistä. Kun asuntoa ei kuitenkaan voi ostaa riisuttuna, on valinta joko - tai, joko et osta tällaista asuntoa tai ostat ja maksat. Kun asunnnossa oli muita hyviä seikkoja, päädyimme ostamaan mutta vähempikin olisi meille riittänyt. Pääasia minun mielestäni on toimiva pohja, sijainti ja asunnon hyvä kunto. Nämä laitehifistelyt jättäisin mielelläni niille, jotka sellaisia kaipaavat.

Minulla on vähän samantapainen kokemus myös nykyisen puhelimeni kanssa. Kun ostin älykännykän muutama vuosi sitten, minut ohjattiin nettiin lukemaan laitteen 268-sivuista käyttöohjetta. En lukenut...menin työväenopiston kurssille opettelemaan kyseisen kännykän käyttöä. Kuuden kerran ja 15 oppitunnin jälkeen osaan soittaa, lähettää tekstiviestejä ja käyttää kameraa, kalenteria ja kelloa. Onnistuin opettajan avustuksella myös tekemään sinne itselleni sopivia asetuksia. Kunnes...heti ensimmäisessä suuressa päivityksessä tekemäni personifioinnit hävisivät! Edellistä kännykkääni opin käyttämään sujuvasti ihan kokeilemalla, mutta siinä ei ollutkaan kaikkia nykyisen kännykän toimintoja.

Jotain liian vähän

Manuaaleja selatessa tuli mieleeni muutaman vuoden takainen keittiöremontti mökillämme. Saimme pieniin tiloihin mahtumaan tarvittavat toiminnot ihan millimetrimittaa käyttämällä. Mikro oli pakko sijoittaa L-muotoisen keittiön kulmaan, kun se ei muualle sopinut suunnitelmassa. Suureksi yllätykseksi sain tietää, että lähes kaikki mikrot aukeavat vasemmalle, mikä tietysti meidän tapauksessa oli juuri se väärä suunta. Olisimme voineet tilata tuplahinnalla todella kalliin mikron Italiasta ja joutuneet odottelemaan sitä monta viikkoa. Päädyimme tyytymään siihen väärään suuntaan avautuvaan mikroon. Joka kerta kun käytän sitä ja joudun kurottelemaan yltääkseni laittamaan tai ottamaan mikrosta astiaa, kiroan mielessäni. Olisi varmaan pitänyt maksaa se kiskurihinta siitä italialaisesta. Mikro ei siis toimi ideaalisti, mutta sen sijaan meillä on uunissa kaikenlaisia turhia toimintoja, joita emme ole näiden vuosien aikana tarvinneet. Pakko kysyä uudelleen: kenelle näitä laitteita oikein suunnitellaan? Miksi muka kaikki ihmiset haluaisivat mikron avautuvan vasemmalle, kun keittiösuunnitelmamallejakin on monia?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti