Sivut

tiistai 13. huhtikuuta 2021

Minun exit-strategiani

 

Herkkuja on riittänyt!
Kuva: Pixabay.

Kun runsas vuosi sitten helmi-maaliskuun vaihteessa monet ryntäsivät kauppaan hamstraamaan vessapaperia, minä ja mieheni teimme toisenlaisen valinnan. Mies meni Alkoon ja minä lähdin herkkukauppaan hankkimaan korvapuusteja, pistaasipullia ja aprikoosileipää. Pistin osan pakkaseen. Olimme jo aikaisemmin täydentäneet suklaa- ja jäätelövarastomme. 

Ajattelimme, että jos tässä uhkaavassa pandemiassa sukelletaan oikein syvälle, niin me ainakin nautimme elämästämme sen minkä pystymme. Päätimme sallia itsellemme kaikenlaisia herkkuja, jotka sitä ennen olivat sallittuja vain erikoistapauksissa. Uskoimme tällä strategialla pystyvämme pitämään mielialan korkealla koronasta huolimatta. Pakko myöntää, että strategia on toiminut. Eihän tämä vuosi ole juhlaa ollut, mutta on sen kestänyt rajoituksista huolimatta.

Olemme aina kävelleet paljon, mutta viime vuonna liikunta ulkona väheni tartuntapelon takia. Toin  syksyllä kesämökiltä kuntopyörän takaisin kaupunkikotiimme. Ajattelin, että talven kylminä kuukausina pyöräilisin päivittäin vähintään vartin, jotta kunto pysyisi yllä. Toisin kävi. Pyörä kerää pölyä ylleen työhuoneessa.

Nyt on laskun maksun aika. Kiloja on tullut lisää enemmän kuin haluaisi vaa´an näytöstä nähdä. Lihakset ovat kovettuneet ja vetääntyneet kasaan. Tuntuu kuin jaloista olisi hävinnyt useampi sentti. Elastisuus on kadonnut ja ylämäessä hengästyttää. Edessä on nyt kurssin korjaus!

Exit-strategiani

Hallitus miettii keinoja ohjata Suomi ulos koronakurjimuksesta. Myös minun on mietittävä itselleni exit-strategia. Tiedän kyllä, mitä minun pitää tehdä. Enää puuttuu toteutus, mikä onkin huomattavasti vaikeampi juttu. Miten pakittaa nykyisestä elämäntyylistä, joka tuottaa mielihyvää? Miten luopua laiskottelusta ja herkuttelusta? Tissuttelusta ja velttoilusta? 

Tiedän, että minun iässäni tämä on jo vakava juttu. On pakko alkaa huolehtia itsestään, jos mielii säilyä toimintakuntoisena vielä tulevina vuosina. Olenkin jo ilmoittanut miehelle, että kaupasta ei saa enää tuoda mitään yllä mainituista herkuista ellei kyseessä ole jokin erikoistilaisuus. Herkkuvaraa ei saa enää varastoida kaapeissa eikä pakastimessa.

Laitoin kalenteriin myös liikunnan. Vähintään 2,5 tuntia viikossa niin kuin virallinen suositus sanoo. Ilmoittauduin myös työväenopiston verkkokurssille Seniorien kehonhuolto. Olen juuri saanut ensimmäisen koronarokotuksen, joten mitään syytä olla liikkumatta ulkona ei enää ole. Ohjeita noudattamalla se on ihan turvallista.

Hautauduin koronatalven aikana kirjojen kiehtovaan maailmaan. Luin jatkuvasti, vähintään kirjan kaksi viikossa. Lukeminen tuottaa minulle suunnatonta mielihyvää. Luen lähes pelkästään tietokirjoja, koska haluan oppia koko ajan jotain uutta. Maailma on nykyään niin monimutkainen, että helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin ei ole. Lukemista en aio lopettaa mutta voin lähteä puistoon lukemaan, kunhan säät vähän lämpenevät.

Minun pitää lisätä muutakin aktiivisuutta huomattavasti. Inhoan siivoamista enkä harrasta puutarhatöitä edes kesämökillä mutta tykkään suunnitella remontteja ja pidän maalaamisesta. Näitä töitä riittää onneksi mökillä tulevanakin kesänä. Myös mökin ympärillä olevaa metsää on harvennettava.

Olen antanut itselleni armonaikaa elokuun loppuun asti. Siihen mennessä kuntoni pitää olla koronaa edeltävällä tasolla ja vaa´an lukematkin pienemmät. 

Kysymys: Miten korona-aika on vaikuttanut sinuun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti