Sivut

sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Saimaannorppa vai kasvatettu kukka?

Lähde: Savonlinna Travel

Keväinen verkkokalastuskielto ja koko asetus Saimaan kalastusrajoituksista on päättynyt juuri kun talvella syntyneet saimaannorpan kuutit ovat lähtemässä pesistään. Kuutteja menehtyy joka vuosi verkkoihin. Ministerit Krista Mikkonen (vihr) ja Jari Leppä (kesk) ovat eri linjoilla suojelun jatkosta. Lepän mukaan aikaisemmat kalastusrajoitukset riittävät pitämään saimaannorpan kannan elinvoimaisena. Mikkonen on eri mieltä. Hän haluaa pidentää kalastuskieltoa heinäkuun loppuun asti. (HS 19.4.21)

Saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Norppia on kaiken kaikkiaan vain hieman yli 400 yksilöä ja niitä on koko maailmassa vain Saimaalla. Siis vain Saimaalla!

Savonlinna pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kulttuuria se on luontokin ja sen suojelu. Tämä toivottavasti muistetaan myös Savonlinnassa, kun projektia suunnitellaan. 


Huomasin kävelylenkillä punaiset tulppaanit, jotka pistivät esiin mullasta erään omakotitalon pihassa. Kauniita ovat. Myös Helsingin puistot ovat kauniita kesäisin kukkaloistossaan. Kiitos siitä kaupungin ahkerille puistotyöntekijöille.

Luonnon monimuotoisuus vähenee kovaa vauhtia. Kohta meillä ei ole enää saimaannorppaa, kedon kukkia tai metsässä kasvavia kauniita sini- ja valkovuokkoja ja metsätähtiä. Perhoset, sudenkorennot ja heinäsirkatkin ovat jo vähentyneet. Jotain tarttis tehdä! 

Pidetään nyt ainakin saimaannorppa hengissä ja annetaan metsän kukkien kasvaa rauhassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti