Sivut

torstai 6. toukokuuta 2021

Pullervo on nähty!


Lähde: Savonlinna Travel


Suomen tunnetuin saimaannorppa Pullervo on taas nähty Saimaalla. 

Kuvassa olevan norpan nimeä ei minulla valitettavasti ole tiedossa. Norpan turkin kuvio on yksilöllinen, joten asiantuntijat pystyvät tunnistamaan norpat helposti. Pullervon virallinen tunniste on Phs 106. Muutama vuosi sitten se sai yleisöäänestyksessä lempinimen Pullervo.

Pullervoa ei paljon viime vuonna näkynyt, mutta nyt se on taas ilmestynyt. Missä lie piileksinyt. Se nyt ainakin tiedetään, että Saimaalla Pullervokin on ollut, sillä koko norppakanta jäi eristyksiin Saimaalle, kun maa kohosi jääkauden jälkeen. Ajan saatossa eristyksiin jääneistä hylkeistä kehittyi oma alalajinsa, saimaannorppa.

WWF on taas aloittanut jokavuotisen livelähetyksen, jota seuraamalla voi - jos onni suo - nähdä saimaannorppia kallioilla. Lähetyksissä on nyt mukana myös luontoääniä. Livelähetystä voi seurata oheisen osoitteen kautta:

https://wwf.fi/luontolive/norppalive/

Parhaillaan kuumana käyvä keskustelu kalastajien ja saimaannorpan oikeuksista on ajautunut osin väärille raiteille. Tuskin kukaan saimaannorpan suojelun jatkoa ajava haluaa kieltää kaikkea kalastusta Saimaalla. Kalastusta on mahdollista harrastaa monella eri tavalla norppaturvallisesti koko ajan. Riidassa on kyse vain sellaisen kalastuksen rajoittamisesta, joka on kuuteille hengenvaarallista. WWF:n sivuilla on selkeät ohjeet asiasta.

Päivitetty 7.5.2021

Helsingin Sanomien (7.5.2021) mukaan pattitilanteesta on nyt päästy. Kalastusrajoitusaika ei pitene heinäkuulle mutta rajoitusalue laajenee. Norppa-alueet olivat ilman lakisääteisiä kalastusrajoituksia kolmisen viikkoa, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kiistelivät rajoitusten määrästä. Mikkonen halusi ulottaa rajoitukset myös heinäkuulle. Eilen torstaina hallitus hyväksyi uuden asetuksen äänestämällä. Verkkokalastus on kiellettyä rajoitusalueella 15. huhtikuuta ja 30. kesäkuuta välisenä aikana. 

Kalanpyydyksiin kuolee vuosittain noin viisi norppaa, yleensä ne ovat kuutteja eli poikasia. Saimaanorppia on vain Saimaalla ja niitä on vähemmän kuin esimerkiksi lumileopardeja tai vuorigorilloja, joiden suojelusta ollaan huolissaan ympäri maailmaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti