Vääriä diagnooseja
Olen itse joutunut seuraamaan parin viime kuukauden aikana läheisen vanhuksen pompottelua eri hoitolaitosten ja kodin välillä Kaakkois-Suomessa. Kuuden ensimmäisen viikon aikana potilas vietiin neljä kertaa päivystykseen. Hänet kotiutettiin kolme kertaa ja siirrettiin pari kertaa toiseen hoitoyksikköön. Kerran potilas kotiutettiin aamulla. Kaksitoista tuntia myöhemmin, samaisena iltana, hänet vietiin taas sairaalaan.
Potilas valitti lääkärille selkäänsä, koska hän oli kaatunut kotonaan. Tarvittiin lähes kuukausi aikaa ja tiukka vaatimus päästä viimeinkin röntgeniin ennen kuin röntgenkuvat selästä otettiin. Ensimmäinen radiologi ei huomannut kuvista, että potilaalla oli kaksi nikamaa murtunut. Vasta toinen radiologi osasi lukea kuvia oikein. Omalääkäri ei myöskään huomannut, että potilaalla oli keuhkokuume. Kaiken lisäksi potilaan omaisille saatettiin sanoa iltapäivällä, että potilasta pidetään hoitopaikassa ainakin vielä pari päivää. Yhtäkkiä illalla ilmoitettiinkin, että potilas siirretään toiseen paikkaan tai kotiutetaan.
Tieto ei kulje
Tieto ei kulkenut myöskään kotihoitopalvelujen sisällä. Hoitajat yrittivät tulla potilaan kotiin ilman avaimia, vaikka iäkäs potilas ei pystynyt avaamaan itse ovea. Kun potilas oli taas kerran siirretty hoitopaikkaan, ylityöllistetyt hoitajat kävivät kuitenkin kolme kertaa potilaan kotona toteamassa, että potilasta ei olekaan siellä.
![]() |
Vanhuus on haurautta. CCO Creative Commons. |
Ymmärrän hyvin, että yksittäistapaus - ei edes kaksi yksittäistapausta - ole koko totuus. Mutta milloin yksittäistapaukset muuttuvat hälyttäviksi esimerkeiksi hoidon ongelmista? Joko nämä viimeaikaiset vanhusten kotikuolemat kotihoidon potilaina riittävät, vai eikö meitä mikään enää hätkähdytä?
On hyvä muistaa, että meidän kaikkien - myös sinun ja minun - vuoro tulee jossain vaiheessa. Kun olemme hauraimmillamme, kun kykymme sopeutua muutoksiin on jo selvästi heikentynyt, onko meillekin silloin luvassa edestakaisia kyydityksiä, vääriä diagnooseja ja hoidon laiminlyöntejä?
Jos annamme tämän tilanteen jatkua, niin näin tulee käymään. On turha kuvitella, että tuleva sote- ja maakuntauudistus muuttaisi tilannetta lähivuosina radikaalisti. Näin iso muutos vaatii aina vuosien työn ennen kuin kaikki sujuu kitkatta. Silloinkin, jos se onnistuu erinomaisesti.
Hoitohenkilöstö tiukoilla
Hoitohenkilöstö ei ole tähän tilanteeseen syypää. Suurin osa heistä tekee työtä pienellä palkalla kiireen keskellä. Jos on liian vähän resursseja, ei työtä pysty tekemään kunnolla - ei vaikka jättäisi väliin lakisääteiset tauot.
Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää resursseja. Työtä voidaan varmasti järkiperäistää ja organisoida paremmin. Myös uudesta teknologiasta on hyötyä. Mutta on meidän myös hyväksyttävä se, että hyvä hoito maksaa. Rahat on viime kädessä otettava veroja korottamalla, jos muu ei auta.
Millaisia kokemuksia sinulla on vanhusten hoidosta?