Sivut

lauantai 7. huhtikuuta 2018

Onko kyseessä syy vai seuraus?

Luin tämän aamun (7.4.2018) Hesarista jutun väriasiantuntija Tuija Maija Piirosesta ja värien vaikutuksesta meihin ihmisiin. Piironen kuuluu kansainväliseen Intercolor-värineuvostoon ja on neuvoston Suomen-osaston puheenjohtaja. Intercolor etsii heikkoja signaaleja ja tekee niistä päätelmiä. Järjestön jäsenet laativat pari kertaa vuodessa väriennusteen tulevan sesongin trendiväreistä omaa maataan varten. Järjestöön kuuluu 15 maata. Pohjoismaista mukana ovat Suomi ja Tanska. Suunnittelijat hyödyntävät laadittua värikarttaa omassa suunnittelussaan. Karttaa käytetään ainakin vaate-, auto- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Tulevan kesän värejä ovat turkoosi, sinapinkeltainen,
syvä sininen, siniliila ja harmaa. CCO Creative Commons.
Piirosen mukaan suomalaiset eivät pidä kirkkaista ja voimakkaista väreistä. Suomalaisten suosikkivärejä ovat musta, harmaa, beige ja tummansininen. Tykkäämme tummista vaatteista.

Nyt minun on pakko kysyä, että ihanko oikeesti? Mikä on syy, ja mikä on seuraus?
Itseäni ainakin ärsyttää käydä vaatekaupoissa, koska siellä on tangot täynnä vain tummia vaatteita - mustia ja harmaita. Muutaman kerran olen joutunut ostamaan tumman vaatteen, koska mitään muuta minun mitoille sopivaa ei ole ollut tarjolla.

Tumma katukuva

Jos kaupungin katukuva on tumma, niin voidaanko siitä vetää se johtopäätös, että suomalaiset tykkäävät tummista vaatteista? Minun mielestäni näin yksioikoista päätelmää ei voi tehdä. Onko ensin kysyntä ja vasta sen jälkeen tarjonta, vai joudummeko valitsemaan tarjonnasta? Eikö kyse ole jälkimmäisestä? En muista, että yksikään suunnittelija tai vaatetusteollisuuden edustaja olisi tiedustellut minun värimieltymyksiäni. En myöskään muista tuttavienikaan joutuneen moisen utelun kohteiksi. Väitän, että vaatetusteollisuus ja kauppojen sisäänostajat pelaavat varman päälle ja välttelevät kaikenlaista riskinottoa ja liian laajaa väriskaalaa.

Punainen pikkutakki

Asiakas saattaa tulla kauppaan mielessään hehkuvan punainen pikkutakki ja lähteä kaupasta taas kerran mustan pikkutakin kanssa. Hänen mielensä ei ehtinyt muuttua kaupassa kiertelyn aikana. Hän vain joutui valitsemaan musta takin, koska sitä ihanaa punaista ei ollut tarjolla.

Olen mielihyvällä seurannut kasvavaa kiinnostusta tyytyä vähempään ja panostaa laatuun. Kun valitsee tällaisen elämäntavan, ei tarvitse ostaa sitä mustaa pikkutakkia vaan voi teetättää sen ihanan punaisen takin. Sitä voikin sitten käyttää seuraavat 15 vuotta, koska laadukas kangas ei kulu eivätkä napit tipu. Ja ompeliallakin on töitä.

Kysymys: Kannattaisiko seuraavan kerran äänestää jaloillaan ja suunnata kulkunsa kohti ompelimoa?

Värit ovat tärkeitä elämässämme....vai mitä mieltä olet seuraavista lauseista:
Oletko koskaan nähnyt punaista? Luetko keltaista lehdistöä? Oletko ollut kateudesta vihreä? Tunnetko ketään siniveristä? Oletko perheesi musta lammas? Väriympyrä inspiroi kieltämme.
CCO Creative Commons.

1 kommentti: