Sivut

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Millainen on oma sukupolveni?

YLE on kerännyt tietoa vuosina 1940 - 2000 syntyneiden ikäluokkien taloustilanteesta, koulutuksesta ja siviilisäädystä. Kun laittaa hakukoneeseen oman syntymävuoden, saa tietää, mitä ikätovereille kuuluu. Kiinnostavaa luettavaa. Suosittelen!

Aika kuluu, ja me vanhenemme. Meillä on kuitenkin vuorokaudessa
24 tuntia käytössämme. Muistammeko aina
käyttää ne huviksi ja hyödyksi? CCO Creative Commons.

Selailin muistin virkistämiseksi myös vastaavaa, pari vuotta vanhaa artikkelia. Sen mukaan 1990-luvulla syntyneet ovat laman lapsia. He ovat nyt 18 - 28-vuotiaita. 1980-luvulla syntyneitä on nykyään enemmän kuin heitä aikoinaan syntyi Suomessa. Tämä johtuu maahanmuutosta. Maahanmuuttajat nuorentavat Suomea. 1970-luvulla syntyneet ovat hyvin koulutettuja ja he ovat onnistuneet parhaiten välttämään työttömyyden. 1960-luvulla syntyneet ovat nykyään vaurain ikäluokka. 1950-luvulla syntyneet ovat jo siirtyneet tai parhaillaan siirtymässä eläkkeelle. Heillä on jo pitkään ollut vaikeuksia työmarkkinoilla. Se johtuu osaksi alhaisesta koulutuksesta ja osaksi ikäsyrjinnästä. Kaikki 1940-luvulla syntyneet ovat jo eläkkeellä. Ennätysvuonna 1947 syntyi peräti 108 168 lasta. Ennätyksellisen vähän lapsia syntyi 90-luvulla, keskimäärin vain noin 62 000 per vuosi. Syntyvyys on tosin laskenut Suomessa 2010-luvulla, joten olemme synnyttämässä uutta ennätystä.

Ikä voi olla uusi Nokia

Samana vuonna kuin minä syntyi Suomessa 89 844 muuta lasta. Täällä kotimaassa meitä asuu tällä hetkellä vain 74 143 henkilöä. Moni on muuttanut ulkomaille ja jäänyt sille tielleen. Osa on jo kuollut, noin 14 prosenttia. Työelämässä meitä on vielä 21 prosenttia.

Tiedän, että monet ystäväni ja tuttavani ovat lähteneet eläkkeelle työilmapiirin takia. He olisivat jatkaneet työntekoa, jos asiat olisivat olleet toisin. Työelämässä ei nykyään arvosteta kokemusta ja näkemystä. Työnantajalle tuntuu olevan tärkeintä työntekijän syntymävuosi ja kuvitelma siitä, että kaikki tietyn ikäiset ovat diginatiiveja. Näinhan asia ei todellisuudessa ole - monella nuorella osaaminen on hyvin pintapuolista, vaikka kännykän ja muiden laitteiden käyttö onkin nopeaa. Monet seniorit ovat puolestaan bloggareita ja tubettajia.

Toivon vielä näkeväni sen ajan, kun Suomessa ymmärretään vanhuustalouden todelliset mahdollisuudet. Ikä voi olla uusi Nokia, jos se oikein oivalletaan. Ikääntyminen ei ole välttämättä kansantaloudellinen ongelma - se voi olla myös tuottoisaa bisnestä isoilla kansainvälisillä markkinoilla. On lyhytnäköistä jättää hyödyntämättä ikääntyvien työntekijöiden osaaminen ja oppimiskyky.

Kysymys: Tiedätkö, mitä sinun ikätovereillesi kuuluu? Olisitko sinä halunnut jatkaa työntekoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti