Otetaan ensin masennukset syyt
Herää kysymys, eikö yleissivistys ja asiantuntemus olekaan enää kovaa valuuttaa? Pystynkö pelaamaan itseni hyviin asemiin ilman aitoa osaamista ja taitoa? Riittääkö, että tunnen oikeat ihmiset, saan heidät pitämään minusta ja ymmärrän itse olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa päästämässä suustani oikeita latteuksia ja ammattijargonia?
Pahoin pelkään, että tämä riittää usein. Hyvä veli- ja muut verkostot käyttävät suurta valtaa ja sijoittelevat jäseniään sopiviin asemiin. Osa johtajista, päälliköistä ja asiantuntijoista on selvästikin itselleen liian vaativassa paikassa. Kompetenssi ei riitä. Joku on kuitenkin heitä näihin töihin suositellut ja joku toinen heidät valinnut. Sääliksi käy sekä näitä valittuja henkilöitä että muuta henkilökuntaa.
![]() |
Hämähäkistä kannattaa ottaa oppia. Verkosto kasvaa kutomalla. CCO Creative Commons |
Ja sitten toivo
Suomalaiset pärjäävät usein yksilölajeissa. Kesäisin moni haluaa vetäytyä mökille kauaksi muista kanssakulkijoista. Väitetään, että olemme ujoja eikä meiltä suju small talk. Sitran tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät omia verkostoitumistaitojaan huonoina.
Jos tämä kaikki on totta, niin on omien taitojen päivityksen aika. Maailma on nykyään verkottunut ja töitäkin tehdään usein tiimeissä yli maarajojen. Soolosuorittajia tarvitaan enää harvoin. Useimmiten tarvitaan joukkuepelaajia, joilla on laajat verkostot ja jotka osaavat käyttää niitä.
Ja sitten se toivo:
Tekemällä oppii...myös verkostoitumaan. Olemalla aktiivinen ja monessa mukana verkostoituu väistämättä. Kun antaa sattumille mahdollisuuden, verkostoituu väistämättä. Kun tekee systemaattista työtä verkostoituakseen, verkostoituu väistämättä. Verkostoitumista ei yksinkertaisesti voi estää, jos on aktiivinen ja pitää silmät ja korvat auki.
Verkostoituminen alkaa kuitenkin toimia vasta sitten omaksi hyväksi, kun tutustumisen jälkeen jatkaa yhteydenpitoa. Jos kontaktin antaa hiipua, ei siitä ole mitään hyötyä. Kun pidät yhteyttä uusiin tuttaviisi ja annat heille jotain heille tärkeää, hekin alkavat muistaa sinut. Ja jonain päivänä joku heistä sitten suosittelee sinua siihen unelmapaikkaan, jonka haluat saada.
Meillä pitkän työuran tehneillä on tässä peiliinkatsomisen paikka. Olemmeko auttaneet tarpeeksi kyvykkäitä nuoria pääsemään mukaan verkostoihin, ottaneet heidät mukaan projekteihin?