Sivut

lauantai 1. joulukuuta 2018

Valoa, valoa...tahtoo valoa!

Pitkä lämmin syksy jatkuu. On pimeää, meri myrskyää, mutta kadut ja jalkakäytävät eivät peity lumeen. Ei edes sada vettä. Ihanaa....muistan vain yhden aikaisemman itsenäisyyspäivän, jolloin olin stadissa ulkona liikenteessä pikkukengät jalassa. Ja kaiken lisäksi vielä korkkarit! No tietysti lunta alkoi sitten tupruttaa myöhemmin illalla, ja minulla oli vaikeuksia liukastella kotiin pikkutunneilla.

Iän lisääntymisen ja eläköitymisen huomaa ainakin siitä - jos ei muusta - että korkkarit on laitettu komeron nurkkaan ja tajuaa, että matalakorkoiset kengät sopivat kuin sopivatkin jopa hameen kanssa. Tärkeintähän on pysyä pystyssä, ei näyttää hyvältä. Bisnespukeutuminen on vain kovaa vauhtia haalistuva muisto menneisyydestä. Ja hyvä niin. Nyt on ihan muut asiat mielessä.

Vanhemmiten olen alkanut kaivata valoa. Nuorena rakastin etelän pimeitä ja samettisia iltoja. Minua eivät myöskään  haitanneet täällä Suomessa syksyn pimeät aamut ja illat, kun kuljin kävellen töihin ja sieltä pois.

Nyt suunnittelen valoremonttia kotiimme. Haluan lisätä valon lähteitä joka huoneeseen. Ei vain jalkalamppuja, vaan ihan katosta roikkuvia lamppuja. Asumme 90 vuotta vanhassa talossa eikä lampun paikkoja ole ylenpalttisesti siroteltu asuntoomme. 1920-luvulla riitti ilmeisesti yksi valopiste huonetta kohden.

Minä haluan enemmän. Haluan lampun lähelle komeroita, jotta näen, mitä komerot pitävät sisällään. Haluan lampun valoa, kun kirjoitan läppärillä. Haluan kunnon valot, kun luen sängyssä. Haluan valoa ruokapöydän yläpuolelle. Haluan valoa lähelle peiliä. Haluan kirkkaat valot kylpyhuoneeseen. Ei haittaa, vaikka jokainen ryppy ja uurre paljastuu. Valoa saa tulla myös saunaan. Kun laitan ruokaa, haluan nähdä kaiken selvästi. Haluan myös, että käytävän varrella naulakossa olevat tarvikkeet löytyvät helposti. Siinäkin valo auttaa. Olen laskeskellut, että tarvitsisimme tuplamäärän valoja nykyiseen verrattuna. Liekö se edes teknisesti mahdollista vanhassa talossa? Täytyypä kysellä heiltä, jotka näistä asioista jotain ymmärtävät.

Blogin molemmat valokuvat on otettu Martin markkinoilla Kaapelitehtaalla viime viikonloppuna, 24. - 25.11.2018.
Kävin siellä kuten aikaisempinakin vuosina. Martin markkinat kuuluvat omiin suosikkeihini. En innostu Singles´ Dayn tai Black Fridayn tarjouksista. Minua kiinnostaa enemmän tutustua pienten tuottajien tarjontaan. Siihen Martin markkinat ja virolaisten käsityöläisten ja muiden kauppiaiden tuotteet sopivat paremmin. Ja tänä vuonna tarjolla oli jopa virolaista designea - ja yllätys, yllätys - hienoja lamppuja. Kun olen seuraavan kerran Tallinnassa, menen näiden designereiden showroomiin tutustumaan koko valikoimaan. Luvassa on paljon valoa!

Kysymys: Onko sinun kodissasi tarpeeksi valoa?

5 kommenttia:

  1. Joku kaipaa lisää valoa, joku toinen ei.....

    VastaaPoista
  2. Valoja olen minäkin sattumoisin pitkin syksyä etsinyt. Keittiönpöydän ylle ei vieläkään ole sopivaa valaisinta löytynyt. Nyt onneksi kyntteliköt ja muuta joulukoristukset tuovat helpotusta ja vähän piristävät, mutta varsinainen valaisinmetsästys jatkuu taustalla koko ajan. Vanhat silmät tarvitsevat enemmän valoa kuin nuoret, ja myös tunnelmaan valo vaikuttaa ratkaisevasti.
    Onnea valaisinten etsintään sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Tulin juuri Rakverestä, jossa oli jo lumi maassa ja valkoista kaikkialla. Kaunista lunta mutta myös liukasta ja märkää....Itse kaupunki oli kyllä aika mielenkiintoinen. Olisi kiva mennä sinne kesällä takaisin.

    VastaaPoista
  4. Aurinko on juuri laskemassa. Istun tässä vakiopaikalla ulkoterassilla ja tässä on juuri sopivasti valoa. Sisällä on hämärämpää. Täällä on vasta nyt alkanut olla valaisimia kaupan. Yleisin valaisin on edelleen johdon päässä roikkuva hehkulamppu. (Nyt tosin LED-lamput ovat yleistyneet.)

    VastaaPoista
  5. Kodin yhteydessä oleva ulkoterassi on kyllä mahtava juttu. Meillä ei ole edes parveketta, jossa nauttia päivänvalosta....siis sitten joskus puolen vuoden kuluttua, jos ja kun aurinko alkaa taas paistaa. Kuljemme edelleen kohti pimeneviä aikoja.

    VastaaPoista